Brazílie 

Celkem dvacet šest států má největší země Jižní Ameriky. Co stát, to speciální regionální kuchyně, které vznikaly na bázi původní gastronomie území, odkud sem přišli dnešní Brazilci. Proto zde najdete pokrmy pocházející od prvotních obyvatel - indiánů, kteří nejlépe znají vše, co brazilská půda a vody nabízejí. Významné ve zdejší gastronomii jsou africké vlivy, které vycházejí z původních národních kuchyní otroků, přivlečených sem kolonizátory. Příprava brazilských jídel je výrazně ovlivněna kuchyněmi evropskými. Najdeme zde proto gastronomii původně portugalskou, italskou, francouzskou i německou. A také jsou zde patrné nepřehlédnutelné vlivy asijských kuchyní. Například v Sao Paulu žije v jedné aglomeraci nejvíc Japonců mimo Japonsko. Proto tady zdomácnělo suši ne jako módní záležitost, ale původní pokrm dnešních brazilských Japonců. O kuchyních čínských ani nemluvě. Na své si zde přijdou i milovníci pokrmů dříve arabských, které jsou - ostatně jako všechny ostatní - ovlivněny místními surovinami a ingrediencemi.

Země kulinářům zaslíbená
Brazílie je zemí nesčetných vůní a chutí. Na obrovském území i ve zdejších řekách a jezerech a přilehlém oceánu najdete prakticky všechno, na co si vzpomene milovník jídla a z čeho dokáže připravit zručný profesionál i poučený amatér pokrmy mnohdy nečekaných a originálních variací.
Díky gastronomické skupině Ambiente se se základy brazilské kuchyně v jejích dvou pražských restauracích Brasileiro mohou milovníci dobrého jídla seznámit, a to s tím nejoblíbenějším, co brazilská kuchyně nabízí celoročně. Jsou to především grilovaná (churrasco) masa, ryby, mořské plody i ovoce, které jsou podávány systémem rodizio. Číšníci obcházejí se špízy stoly a ukrajují hostům čerstvě grilované pochoutky přímo na talíř (viz IN magazín č. 1/2004 a č. 11/2005).

Brazílie_mBrazilská inspirace
Šéfkuchař dvou restaurací hotelu Radisson SAS Alcron Jiří Štift a šéfkuchař restaurantu Lví dvůr Vlastimil Pospíchal, ve spolupráci s dovozcem brazilských vín a znalcem tamní gastronomie Romanem Vaňkem, připravili na duben jídelníček v kategorii zážitkové gastronomie. Roman Vaněk byl nejenom prvním, kdo k nám přivezl víno z Brazílie, ale procestoval tuto zemi křížem krážem, aby poznal i její gastronomii. Nejvíc zkušeností nasbíral u jednoho z padesátky nejlepších kuchařů světa Alexe Atala, majitele slavné restaurace D.O.M. v Sao Paulu. V pražských restauracích tak mohou nyní společně představovat svým hostům variace nejzajímavějších brazilských jídel a k nim speciálně vybraných vín z této země.
Ochutnat můžete třeba předkrmy, jako je typické Ceviches z mušlí svatého Jakuba, Casquinha de Siri (ragú z kraba gratinované v mušli hřebenatky) nebo Bobó de Camarao com Arroz de Coco, což je ragú z tygřích krevet ochucených dende olejem a podávané s kokosovou rýží. V Alcronu mají skvělé telecí koleno dušené v brazilském merlotu s grilovanou polentou a kapustovými listy s kešu ořechy (Pernil de Vitela). V obou restauracích pochopitelně nechybí typická Picanha, což je jeden z nejoblíbenějších brazilských pokrmů - pečené či grilované vybrané hovězí maso.

Světová premiéra
Co by bylo jídlo bez vína. Brazilci se během posledních patnácti let ve svých nejjižnějších, nejchladnějších státech velmi intenzivně věnují vinařství a vinohradnictví a už zaznamenávají se svými víny úspěchy na mezinárodních přehlídkách. Brazilská vína jsme představili jako první i v IN magazínu č. 13 a 14/2005 a jsou součástí nápojového lístku v obou restauracích, které v dubnu prezentují brazilskou kuchyni. Samozřejmě je můžete ochutnat i v obou pražských Brasileirech.
Nabízí se otázka, proč se v Praze prezentují brazilská jídla zrovna v dubnu. Na Velký pátek má totiž světovou premiéru víno nového ročníku. V tomto případě je to víno z brazilských vinic z odrůdy Gamay ročník 2007 (viz Ochutnávka). Tedy premiérou není žádné nové francouzské Beaujolais (také odrůda Gamay), které se může poprvé pít třetí čtvrtek v listopadu, či naše a rakouské Svatomartinské, které se koštuje 11. listopadu. Brazilci, díky své poloze na jižní polokouli, pokřtili a oficiálně poprvé ochutnali světově první letošní nové víno už 13. dubna. Hrozny se sklízely koncem ledna. Díky zmíněnému Romanovi Vaňkovi doputovalo letecky pár lahví tohoto vína i do Prahy, kde mělo v hotelu Alcron celoevropskou premiéru.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Informace

Radisson SAS Alcron Hotel
Štěpánská 40, Praha 1
Tel.: 222 820 000

Cenová kategorie: * * *

Brazilský festival do 29. 4.


Restaurant Lví dvůr
Pražský hrad, U Prašného mostu 6/51, Praha 1
Tel.: 224 372 361

Cenová kategorie: **

Dny brazilské gastronomie: 23. - 30. 4.

Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *


Slovníček
Cachaca
- lihovina z cukrové třtiny, zvaná také pinga, podobná rumu. Brazilský národní nápoj, podávaný především v podobě koktejlu Caipirinha.
Cassava - hlíza s tuhou slupkou s velkým obsahem škrobu. Používá se na přípravu mouky Tapioka. V některých brazilských státech se jí také říká Aipim, Macaxeira či Mandioca.
Dendé Oil - palmový olej přivezený otroky ze západní Afriky. Lisuje se z palmových ořechů a používá se ke smažení a opékání některých pokrmů afrobrazilské kuchyně.
Guaraná - pochází od amazonských indiánů Tupi. Prášek z ovoce a semínek, který obsahuje celou paletu vitamínů a má vysokou energetickou hodnotu.
Farofa - krupice mletá z kořene manioku. Podává se s rýží, fazolemi, masem nebo rybami.
Palmito - čerstvá palmová srdíčka, používají se do polévek, salátů nebo dušených pokrmů.
Xinxim - kuřecí soté s kombinací krevet, cibule, česneku, rajčat, zeleného pepře, kokosového mléka a čerstvého koriandru.


Ochutnávka

Gamay 2007
Výrobce: Miolo, Vale dos Vinhedos, Bento Goncalves, Brazílie
Charakteristika: jiskrná rubínová barva, svěží a překvapivě bohatá výrazně ovocná chuť s jemnými kořenitými tóny
Dovozce: Cosmopolitan Central
Europe, Dykova 2, Praha 10
Tel: 222 515 011
www.brazilian-wines.com  

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist