Nomádové už v Kazachstánu téměř nejsou. Ovšem tradiční jídlo s nimi neodešlo. Bešbarmak patří k národnímu pokrmu Kazachů a také Kyrgyzů. Vlastně je to skopové či koňské maso vařené v kotli s nudlemi. Jí se rukama a od toho pochází i název, v překladu znamená pět prstů. Běžně si můžete objednat Manty, který ve Střední Asii najdete v různých obdobách pod množstvím názvů. Jsou to plněné masové či zeleninové knedlíčky vařené v páře. Oblíbený a všude dostupný je plov, původem uzbecké jídlo, což je obdoba našeho rizota. Jeho základem je rýže se skopovým masem a zeleninou, zejména jde o mrkev a tuřín. Rozšířeným a oblíbeným jídlem je šašlik, tedy maso, většinou skopové nebo kuřecí, grilované nad ohněm. Spolu s lepjoškou (nekvašený chléb) a cibulí bude zřejmě nejčastější stravou turisty v celé Střední Asii. Obvyklými jídly jsou samsy a čebureki, tedy opečené těsto, opět se zeleninovou nebo masovou náplní.

Typickou kočovnickou specialitou je kumys, tedy zkvašené kobylí mléko. Na venkově tvoří spolu s pšeničnými plackami a kobylím nebo ovčím sýrem základ stravy, a pokud vám ho někdo předloží, není vhodné nabídku na připití odmítnout. Kumys chutná vlastně jako starší šumivý jogurt. V pouštních oblastech se lze setkat i s šubatem, což je velbloudí mléko.

Ve Střední Asii se nejčastěji pije čaj, třeba i po posezení u vodky nebo piva, které v Kazachstánu i v dalších středoasijských zemích zdomácněly. V Kazachstánu najdete množství druhů piva. Jsou poměrně chutná, což lze přičítat i tomu, že technologie a výrobní postupy pocházejí v některých případech od nás. A přímo v centru Almaty je v restauraci i český minipivovar a pivo se jmenuje Pražskyj Grad.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist