wok 
Snímek: kniha Wok

Přesto se stravovací zvyky i v české kotlině a na Moravě pomalu mění, a tak je zapotřebí porozhlédnout se i po receptech na jídla zdraví prospěšnější a z dostupných surovin. Jedno z mouder totiž praví, že by člověk měl hlavně jíst a pít to, co pochází ze země, kde žije.
O prospěšnosti různých druhů zeleniny, konzumované za studena i tepelně upravené, a salátů pro zdraví člověka už není pochyba. Hodně záleží i na způsobu úpravy. Takzvaná středomořská kuchyně, bohatá právě na zeleninu, saláty, těstoviny a olivový olej, nemá až na posledně jmenovanou surovinu, zase až tak daleko k našim tradičním surovinám. Záleží především na úpravě a množství.

Zelenina
Nabídka nejrůznější zeleniny na trhu je už celkem upokojivá po celý rok. Není v této souvislosti řeč jenom o tradičních tržnicích, kde se prodává skutečně to, co bylo někde v okolí právě sklizeno. Jde i o nabídku supermarketů. Ovšem problém je vtom, že vesměs, pokud to vůbec děláme, připravujeme stále stejná jídla. A v případě zeleniny nejde většinou o žádné zázraky. Poroto je dobré nechat se občas inspirovat cizími zkušenostmi a zkusit připravit něco jiného. Publikace nazvaná prostě Zelenina přináší 65 osvědčených receptů s nejrůznějšími chutnými kombinacemi. Nejde přitom o recepty vegetariánské, objevují se zde i různé druhy masa.

Saláty
Zatímco v předchozí publikaci najdete nejrůznější recepty na tepelnou úpravu zeleniny, v Salátech jde o úpravy za studena. Nejde jenom o přípravu různých kombinací nejrůznějších salátů pouze z čerstvé zeleniny, které se podávají tradičně jako doplněk hlavního jídla. Jsou zde recepty na saláty doplněné masem, sýry, těstovinami, plody moře či ovocem. Najdete zde i zajímavé tipy na nejrůznější dresinky a dipy.

Těstoviny
Všeobecně známé, a přece leckdy ještě stále neznámé těstoviny. S nejrůznějšími nudlemi či špagetami a jídly z nich se sice setkal jistě každý z nás už v raném dětství. Ovšem dobře je připravit, aby nešlo jenom o jakousi slizskou hmotu, to vyžaduje přesný odhad a zkušenost. Mistry v jejich přípravě a konzumaci jsou Italové. A díky nim se rozšířily stejně jako pizza do celého světa. Jsou jich desítky druhů nejrůznějších tvarů i barev. Například červené získáte přidáním rajčatového pyré, černé obarvíte inkoustem ze sépií, zelenou dostanou po přidání špenátového protlaku a oranžové získáte přidáním mrkvového či dýňového pyré do těsta. Správně se vaří na skus neboli al dente, jak říkají Italové. Pro někoho se zpočátku zdají tvrdé, ale je to skutečně to nejlepší stadium, jak je vychutnat. Možností, čím je vylepšit, jsou tisíce.

Wok
O používání pánve wok jsme už psali v IN magazínu č. 7/2004. Kniha nazvaná Wok doplňuje řada kuchařek: Zelenina, Saláty a Těstoviny 63 receptů, jak právě tyto suroviny správně a šetrně zpracovávat. Bez pánve wok se neobejde nikdo, kdo si chce dělat tu pravou asijskou kuchyni. V knize najde i rady, jak správně krájet zeleninu a v pánvi opékat různé suroviny. Jsou zde i recepty na polévky připravované v tomto nádobí.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Vařte s námi

Conchiglie se špenátem (pro 4 osoby)
750 g čerstvého špenátu * 1 červenou chilli papričku * 400 g těstovin conchiglie * 250 g ovčího sýra * 4 polévkové lžíce ol. oleje * sůl, čerstvě mletý pepř
Omytý špenát 1 minutu blanšírujeme v horké vodě, slijeme přes síto a zchladíme studenou vodou. Chilli papričku bez semínek nasekáme nadrobno. Do vroucí osolené vody dáme těstoviny a uvaříme je na skus. Slijeme přes síto a 150 ml vody si necháme. K těstovinám přidáme olivový olej a nasekanou chilli papričku a řádně promícháme. Okořeníme pepřem a posypeme rozdrobeným sýrem a případně zalijeme vodou z vaření.


Zelenina s vepřovým masem (pro 4 osoby)
500 g vepřového masa z kýty * malá žlutá a červená paprika * 1 cibule * 2 mrkve * 50 g žampionů * 50 g hub mu-err * 2 stroužky česneku * 2 polévkové lžíce sezamového oleje * sůl * čerstvě umletý pepř * 1 polévková lžíce rajčatového kečupu * po jedné čajové lžičce jedlého škrobu a cukru * 4 polévkové lžíce sójové omáčky
Maso zbavíme tuku, osušíme a nakrájíme na kousky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na kousky, cibuli na kostičky, mrkve na nudličky a česnek jemně nasekáme. Houby očistíme a jenom ty větší rozpůlíme. Ve woku zahřejeme polévkovou lžíci oleje a v něm dohněda opečeme maso, vyndáme ho a do woku přidáme další lžíci oleje a opečeme v něm houby a česnek, vyndáme a přidáme znovu olej a opečme zbylou zeleninu. Do woku vrátíme houby, maso a česnek, promícháme, osolíme a opepříme. Ve vodě rozmícháme škrob, přimícháme kečup, cukr a sójovou omáčku a směsí přelijeme náplň woku. Krátce prohřejeme a hned podáváme.


Knižní tipy

Saláty
61 osvědčených receptů
kolektiv autorů
Kód knihy: 01670

Zelenina
65 osvědčených receptů
kolektiv autorů
Kód knihy: 01642

Těstoviny
55 osvědčených receptů
kolektiv autorů
Kód knihy: 01643

Wok
63 osvědčených receptů
kolektiv autorů
Kód knihy: 01671

Všechny čtyři knihy mají 80 stran, stojí 129 Kč, 206 Sk a můžete si je písemně objednat na adrese: Economia a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz , nebo na internetové adrese http://kinhy.ihned.cz , kde vám zařídí její zaslání na dobírku přímo z nakladatelství GRADA Publishing. Případné informace na tel.: 220 386 511 - 12.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30 % slevu.