Jedním z nejoblíbenějších tureckých jídel je borek. Jde o jakýsi plněný slaný koláč, který je na stole při každé příležitosti. Turci totiž většinou servírují všechna jídla najednou a postupně je všichni kolem stolu ochutnávají. A tak můžete mít borek se sýrem, mletým masem i párky. Ovšem maso i párky jsou většinou skopové. Těsto je u všech stejné, pro čtyři lidi stačí půl kila mouky, 200 g jogurtu, vajíčko, sůl a žloutek na potření při pečení. Z těsta se dobře rozválí pět placek. Jedna se dá na dno tukem vymazaného plechu. Populární borek je s ovčím sýrem, podobným slovenské brynze. Při jeho přípravě se zbylé pláty rozčtvrtí a namáčí do směsi připravené z půl kila ovčího sýra rozmíchaného v mléce s nasekanou petrželovou natí a zašlehaným vejcem. Placky se po okraji spojí a zalijí zbylou náplní. Vše se peče, až je kůrka zlatavá, to se ještě potře rozšlehaným žloutkem.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist