Pití piva po sportu poškozuje svaly a klouby
Každodenně slyšíme z úst odborníků, že při zvýšených teplotách je třeba dostatečně pít. Je jasné, že větší přísun tekutin má mít například tenista, který se dobrovolně trápí v třicetistupňovém horku, než úředník v klimatizované místnosti.
Ani velká horka nejsou pro mnoho rekreačních a výkonnostních sportovců překážkou k provozování jejich oblíbené aktivity. Při sportování dochází k daleko většímu přehřívání organismu a pocit žízně přichází často velmi pozdě. O to větší je potom přísun tekutin po vlastním sportovním výkonu. Některé reklamy výrobců piva doporučují již nejlépe ve fotbalové šatně nebo dokonce po sesednutí z kola přísun tekutin v podobě piva. Reklamní zkratkou je velmi dovedně vytvářeno spojení: sportování = žízeň = pivo.
Mezi rekreačními, výkonnostními a dokonce někdy i u vrcholových sportovců, jenž se sportem dobře živí, můžeme velmi často vidět konzumaci zejména piva prakticky ihned po sportovním výkonu. V českých zemích, kde je pivo nejen tradičně výborné, ale až neskutečně laciné, nad tímto obvyklým jevem nikdo příliš nepřemýšlí. Dokonce již sotva dospělá mládež tráví po sportování u piva na zahrádkách mnoho času.
Biochemický úklid
Dnešní sportovní medicína dokáže dobře popsat biochemické pochody v organismu při sportovní zátěži. Je nesporné, že při každé práci svalu (katabolická fáze) dochází k tvorbě kyseliny mléčné (laktát) a volných radikálů, které jsou pro organismus toxické a ten je musí při odpočinku (anabolická fáze) "uklidit".
Jedním z hlavních orgánů, které se podílejí na očištění organismu po sportovním výkonu, jsou játra. Zvýšení hodnot laktátu jako důsledku svalové práce při sportu je i jedním z hlavních ukazatelů trénovanosti sportovců. Pokud však během několika minut po sportování jdete na pivo, dopouštíte se poměrně velikého zločinu na svém těle, zejména na svalech a vazech. Proč? Organismus je naprogramován tak, že rozlišuje pomocí jaterních buněk jednotlivé pro tělo toxické látky. Vždy začíná s odbouráváním té pro něho více škodlivé. V tomto případě to není laktát, ale alkohol, který je obsažen v pivu.
V játrech máme mimo jiné enzymy, které štěpí alkohol (alkoholdehydrogenázu) a i laktát (laktátdehydrogenázu). Pokud musí organismus odbourávat alkohol, nemůže zpracovávat kyselinu mléčnou a regenerace se prodlužuje. Ve svalech dochází k místnímu překyselení a pokud není dostatečně prodloužený odpočinek, více se opotřebovává pohybový aparát - svaly, vazy, chrupavky, a další.
Nejprve vzniknou poruchy ještě funkční, vratné, později dochází k odumírání jednotlivých buněk pohybových tkání. Pak je již jenom krok k poranění svalů - například při prudkém pohybu, k poškozování vazů, jako je například Achillova šlacha nebo ke zvýšenému opotřebování kloubů (artrózy).
Sportovec, který si váží svého zdraví a chce sportovat i ve vyšším věku, by měl mít dobrý přísun vhodných nápojů již v průběhu sportovní aktivity a po ukončení by ještě měl dopít připravenou láhev nápoje. Při správném pitném režimu ani na pivo nebude mít chuť. Organismus dostane šanci se vypořádat s biochemickou odezvou sportovní zátěže, a potom zhruba tak za hodinu (u trénovaných sportovců i o něco déle), je možné vypít jedno pivo "na chuť" a společně s kvalitní stravou umožnit organismu potřebnou regeneraci.
[*]
Autor je sportovní lékař
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist