Snímek: WWW.SLOVENIA.INFO
Na bruselském stole Evropské komise leží přibližně tři sta žádostí o ochranu zeměpisného označení tradičních potravinářských specialit z celé unie. Mezi nimi je i 25 českých, z toho tři sýry: Pravé olomoucké tvarůžky, Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva. Pokud uspějí, stanou se prvními domácími sýry ve vybrané společnosti. O co vlastně jde?
Evropská komise uděluje ochranné známky "chráněné označení původu" (PDO) a "chráněné zeměpisné označení" (PGI). První z nich je přísnější - znamená, že všechny prvky podílející se na produktu musejí pocházet z dané oblasti za použití uznávaného know-how. Ve druhém případě stačí, když v dané oblasti probíhá alespoň jedna důležitá fáze výroby zpracování či přípravy výrobku. Ochranná známka původu a zeměpisného označení by tak například měla mimo jiné zaručit, že už nikdo z výrobců šumivých vín je nemůže označovat jako šampaňská - kromě těch z oblasti Champagne ve Francii. Slavný sýr Parmiggiano Reggiano musí být vyráběn pouze z mléka volně se pasoucích krav. Pokud jsou v zimě ustájeny, můžou se krmit jen vojtěškou.
Jen parmezán a gorgonzola?
Zatímco o italských vínech se znalci domnívají, že toho vědí už poměrně dost, o jejich sýrech zdaleka takový přehled nemají. V této oblasti přece jenom v povědomí gurmánské veřejnosti převládají sýry francouzské. U Italů si většina vzpomene jenom na parmezán, gorgonzolu a mozzarellu.
Francouzi získali pro své sýrové speciality čtyřicet ochranných známek původu, Italové o deset méně. Všechny je představujeme na následujících řádkách. Ke všem sýrům zároveň doporučujeme to nejvhodnější víno, protože až kombinace sýrů s vínem tvoří dokonalou chuťovou harmonii a umocňuje zážitek z obého.
Itálie
V zemi renesance, módy a aut byste napočítali kolem čtyř set různých italských sýrů. Jenom třiceti z nich přiznala Evropská komise známku PDO. Italové se však činí a produkují těchto specialit na 440 tisíc tun ročně. Nejvíce jich tradičně vyvážejí do Spojených států. Začněme podle abecedy.
Asiago
Dělá se z kravského mléka jako vyzrálý (Asiago d´Allevo) s minimem tuku 34 %, v bochnících s průměrem 30 - 36 cm, tloušťkou 9 - 12 cm a vážících 8 - 12 kg, nebo jako čerstvý (Asiago pressato) s obsahem tuku minimálně 44 % o váze 11 - 15 kg.
Oblast výroby: provincie Vicenza a Trento a malá část provincie Padova a Treviso Doporučené víno: Teroldego Rotaliano Reserva - Endrizzi
Bitto
Sýr s chutí bylin z kravského mléka v bochnících v průměru 30 - 50 cm, tloušťce 8 - 10 cm a váze 8 - 25 kg. Musí zrát minimálně 70 dnů a potom má mít minimálně 38 % tuku.
Oblast výroby: provincie Sondrio u hranic s Rakouskem, a hlavně v Alta Valle Brembana v Bergamu
Doporučené víno: Lagrein - St. Michael Eppan
Bra
Aromatický sýr silné chuti z kravského mléka, je dodáván v bochnících o váze 6 - 8 kg, průměru 30 - 40 cm a tloušťce 7 - 9 cm. V nejtvrdší variantě zraje až půl roku a má alespoň 32 % tuku.
Oblast výroby: provincie Cuneo (zraje ve Villafranca Piemonte v provincii Turín) Doporučené víno: Nebbiolo Martinenga - Marchesi di Gresy
Caciocavallo Silano
Aromatický sýr hruškovitého tvaru z kravského mléka. Váží od 1 kg až do 2,5 kg a má minimálně 38 % tuku.
Oblast výroby: jih Itálie, konkrétně Basilicata, Kalábrie, Kampánie, Molise a Apulie.
Doporučené víno: Cerasuolo di Negroamaro
Canestrato Pugliese
Tvrdý ovčí sýr s aroma tuku vlny a karamelu. Dodává se v bochnících o váze 7 - 14 kg, průměru 25 - 34 cm a tloušťce 10 - 14 cm. Zraje od dvou do deseti měsíců a potom má minimálně 38 % tuku.
Oblast výroby: podpatek italské boty, provincie Foggia a část provincie Bari Doporučené víno: Primitivo - Conti Zecca
Casciotta d´Urbino
Bochníčky svěží nasládlé chuti ze směsi ovčího a kravského mléka o váze 0,8 - 1,2 kg, tloušťce 5 - 7 kg a průměru 12 - 16 cm. Je zralý po dvaceti až třiceti dnech a má aspoň 45 % tuku.
Oblast výroby: provincie Pesaro a Urbino Doporučené víno: Orvieto Classico - Rocca delle Macíe
Castelmagno
Připravuje se z kravského mléka s přidáním trochy ovčího a kozího.
Středně tvrdé bochníky jsou o váze 2 - 7 kg, tloušťce 12 - 20 cm a průměru 15 - 25 cm. Zrají dva až pět měsíců a mají minimálně 34 % tuku.
Oblast výroby: vesnice Castelmagno, Pradleves a Monterosso Grana v provincii Cueno na severozápadě Itálie Doporučené víno: Dolcetto d´Alba - Marchesi di Barolo
Fiore Sardo
Sýr krémové (mladý) nebo pikantní (zralý) chuti. Připravuje se z ovčího mléka. Váží 1,5 - 4 kg a má minimálně 40 % tuku.
Oblast výroby: Sardinie
Doporučené víno: Vermentino Costamolino Argiolas
Fontina
Sýr z kravského mléka jemné ovocné chuti. Bochníky váží 8 - 18 kg, jsou 7 - 10 cm tlusté a 30 - 45 cm v průměru. Zrají tři měsíce a mají min. 45 % tuku.
Oblast výroby: údolí Aosta
Doporučené víno: Pinot Nero Les Cretes
Formai de Mut
Delikátní sýr z kravského mléka. Bochníky mají 8 - 12 kg, jsou 30 - 40 cm široké a 8 - 10 cm vysoké. Zrají nejméně 45 dnů (ty nejlepší více než půl roku) a mají alespoň 45 % tuku.
Oblast výroby: horní část údolí Brembana v provincii Bergamo
Doporučené víno: Les Foruchet
Gorgonzola
Jeden z nejznámějších italských sýrů s modrou plísní, s výraznou chutí i vůní. Je z kravského mléka. Bochníky mají 6 - 13 kilogramů o průměru 25 - 30 cm a tloušťce 16 - 20 cm. Zraje dva až tři měsíce a má alespoň 48 % tuku. Podle stupně zralosti rozeznáváme tři typy: bianco je velmi mladý a modré žilky se ještě neprojevily. Dolce má jemnou chuť a žilky ušlechtilé plísně jsou už dobře znatelné. Picante je prostě pikantní, hustě prokvetlý modrou plísní.
Oblast výroby: Lombardie a Piemont Doporučené víno: Passito di Pantelleria Ben Ryé - Donnafugata
Grana Padano
Tvrdý sýr plné a lehce pikantní chuti. Obrovské bochníky váží 24 - 40 kg, mají průměr 35 - 45 cm a tloušťku 18 - 25 cm. Zraje nejméně půl roku, ale také až dva roky a má minimálně 32 % tuku. Začali ho ve 12. století dělat benediktini a cisterciáci.
Oblast výroby: prakticky na celém severu Itálie: v Emilia Romagna, Lombardii, Piemontu, Trentinu a Venetu
Doporučené víno: Ripasso di Valpolicella - Tedeschi
Montasio
Aromatický tvrdý sýr z kravského mléka. Je v bochnících o váze 6 - 8 kg, tloušťce 8 cm a průměru 30 - 35 cm. Minimální tučnost je 40 % a zraje až jeden rok.
Oblast výroby: Friuli Venezia Giulia a ve Venetu v provinciích Belluno a Treviso, částečně také v Padově
Doporučené víno: Refosco St. Helena - Fantinel
Monte Veronese
Delikátní sýr z kravského mléka. Zraje měsíc a bochníky váží 7 - 10 kg, jsou tlusté 7 - 11 cm a mají v průměru 25 - 35 cm. Obsahuje alespoň 44 % tuku. Varianta d´Allevo má minimálně 30 % tuku a zraje alespoň 90 dnů.
Oblast výroby: vesnice v jižní části provincie Verona
Doporučené víno: Valpolicella Classico Superiore
Mozzarella di Bufala Campana
Svěží čerstvý sýr z buvolího mléka, s nádechem pižma a divokých rostlin.
Oblast výroby: Kampánie a Lazio. Na východním pobřeží se dělá jenom v úzkém pásu oddělujícím od pevniny ostruhu italské boty. V jednotlivých částech se jí také říká Piana del Sele, Piana Volturno, Aversana nebo Pontina
Doporučené víno: Falanghina Sanio - Feudi di San Gregorio
Murazzano
Jemný, mírně aromatický sýr čistě z ovčího mléka nebo směsi ovčího, jehož musí být minimálně 60 %, a kravského. Prodává se v bochníčcích s průměrem 10 - 15 cm a výškou 3 - 4 cm. Váží 300 - 400 gramů a má minimálně 50 % tuku v sušině.
Oblast výroby: provincie Cuneo na severozápadě Itálie u hranic s Francií
Doporučené víno: Barbera d´Asti - Marchesi di Gresy
Parmigiano Reggiano
Delikátní, snad nejznámější a nejvíc napodobovaný italský sýr na světě. Vyrábí se z kravského mléka. Podle stupně zralosti se rozlišuje na fresco: čerstvý, který zrál do roku a půl. Vecchio zraje 18 až 24 měsíců a stravechio (velmi zralý) je uložen 24 až 36 měsíců. Bochníky parmezánu mají v průměru 35 - 45 cm, tlusté jsou 20 - 26 cm a váží kolem 30 kilogramů. Minimální tučnost je 32 %.
Oblast výroby: Emilia Romagna v provinciích Bologna na pravém břehu řeky Reno a v provincích Modena, Parma a Reggio Emilia a lombardské provincii Mantua
Doporučené víno: Martinenga Barbaresco - Marchesi di Gresy
Pecorino Romano
Tvrdý sýr silné chuti z ovčího mléka. Dělá se v bochnících různých průměrů o tloušťce 23 - 35 cm a váze 20 až 35 kg. Do konzumní zralosti vyzrává nejméně pět měsíců. Aby získal typickou zrnitost, musí zrát nejméně osm měsíců. Má minimálně 36 % tuku.
Oblast výroby: Sardinie a západní pobřeží na pevnině naproti tomuto ostrovu v oblastech Lazio a v provincii Grosseto Doporučené víno: Sangiovese di Romagna Superiore - Cantien
Pecorino Sardo
Jemně nakyslý sýr z ovčího mléka ve dvou variantách nazvaných dolce a maturo. Bochníky dolce mají v průměru 15 - 18 cm a jsou tlusté 6 - 10 cm. Váží od jednoho do 2,3 kg a mají minimálně 40 % tuku. Zrají 20 - 60 dnů. Bochníky maturo jsou tlusté 10 - 13 cm s průměrem 15 - 20 cm a váží od 1,7 kg do 4 kg a minimální tučnost je 35 %. Zrají více než dva měsíce a mohou být i zauzené.
Oblast výroby: Sardinie Doporučené víno: Cannonau - Argiolas
Pecorino Siciliano
Tvrdý sýr výrazné chuti z ovčího mléka. Bochníky jsou 10 - 18 cm tlusté s průměrem 15 - 20 cm a vahou od 4 do 12 kg. Tučnost je minimálně 40 %.
Oblast výroby: Sicílie
Doporučené víno: Nero d´Avola - Donnafugata
Pecorino Toscano
Měkký nebo polotvrdý sýr z ovčího mléka. Bochníky mají v průměru 15 až 22 cm a jsou tlusté 7 - 11 cm. Váží mezi kilogramem až třemi a půl. Do střední tvrdosti dozrávají po čtyřech měsících. Minimální tučnost čerstvého je 45 %.
Oblast výroby: Toskánsko a přilehlé části Umbrie a Lazia
Doporučené víno: Rosso di Montalcino - Frescobaldi
Provolone Valpadana
Středně tvrdý sýr připravovaný z kravského mléka. Dodává se v různých tvarech od salámu až po bochníky ve tvaru hrušky, které váží od půl kila do šesti kilogramů. Zrají minimálně měsíc a mají 44 % tuku. Mohou být i vyuzené.
Oblast výroby: lombardské provincie Cremona a Brescia a malé lokality v provinciích Bergamo, Mantua a Milán. Ve Venetu provincie Verona, Vicenza, Rovigo a Padova. V kraji Emilia Romagna provincie Piacenza a v Trentinu Trento. Doporučené víno: Sassella - Alta Valtelina
Quartirolo Lombardo
Aromatický, jemně trpký měkký sýr dodávaný v blocích o straně 18 - 22 cm a tloušťce 4 - 8 cm, jež váží 1,5 - 3,5 kg. Má alespoň 30 % tuku v sušině. V čerstvé variantě zraje pět dnů až jeden měsíc, ale může se nechat uležet i déle. Potom je prodáván jako vyzrálý.
Oblast výroby: provincie na severu: Brescia, Bergamo, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milán, Pavia a Varese
Doporučené víno: Lugana DOC
Ragusano
Sýr z kravského mléka. Dodává se ve dvou variantách: čerstvý a vyzrálý. Jako čerstvý nemá mít více než 40 % tuku, jako vyzrálý minimálně 38 %. Bochníky o průměru 43 - 53 centimetrů jsou tlusté 15 - 18 cm a váží 10 - 16 kg. Může být i zauzený tradiční přírodní metodou affumicato.
Oblast výroby: vesnice v sicilských provinciích Ragusa a Syracusy
Doporučené víno: Il Grillo - Siciliano DOC
Raschera
Aromatický sýr z kravského mléka, někdy se dodává ovčí a kozí. Bochníky o průměru 35 - 40 cm a tloušťce 7 až 9 cm nebo čtvercové cihly o hraně 40 cm a tloušťce 12 - 15 cm. Bochníky váží 7 - 9 kg, cihly 8 - 10 kg. Připravuje se celoročně v tučnosti minimálně 32 % a dodává se jako čerstvý, v bílé či slonovinové barvě v řezu.
Oblast výroby: horská část provincie Cuneo na severu země Doporučené víno: Gavi - Cortese - Villa Sparina
Robiola di Roccaverano
Svěží, lehce nakyslý sýr ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka. Kravského by mělo být maximálně 85 %. Zpracovává se do malých bochníčků o průměru 10 - 14 cm a tloušťce 4 - 5 cm nebo stejně velkých cihliček o váze 250 - 400 gramů. Dělá se celoročně a dodává se čerstvý s tučností minimálně 45 % a v barvě právě nadojeného mléka.
Oblast výroby: provincie Asti a Alessandria Doporučené víno: Barbera d´Asti Monte Colombo - Marchesi di Gresy
Taleggio
Měkký sýr připravovaný z kravského mléka, který zraje minimálně 35 dnů. Vůně i chuť připomínají vlhké sklepní prostory a houby. Připravuje se ve tvaru čtvercových cihliček o váze od 1,7 kg do 2,2 kg a má minimálně 48 % tuku v sušině.
Oblast výroby: sever Itálie, v Lombardii jsou to provincie Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milán a Pavia. Ve Venetu provincie Treviso a v Piemontu provincie Navara
Doporučené víno: Dolcetto d´Alba - Marchesi di Barolo
Toma Piemontese
Sýr připravovaný ve dvou variantách, jako měkký a polotvrdý. Oba jsou v bochnících o tloušťce 6 - 12 cm, průměru 15 - 35 cm a váze od 1,8 do 8 kg. Měkký má minimálně 40 % tuku, tvrdší nad 20 % a zraje minimálně dva měsíce.
Oblast výroby: provincie na severozápadě země u hranic s Francií: Novara, Vercelli, Biella, Turín, Cuneo, Alessandria a Asti. Doporučené víno: Freisa - Piemontese
Valle d´Aosta Fromadzo
Sýr z kravského mléka s malým podílem kozího. Chutí lehce připomíná sýr Fontina. Je dodáván v bochnících o průměru 15 - 30 cm, tloušťce 5 až 20 cm a vážících mezi jedním a sedmi kilogramy. Připravuje se v méně tučné variantě do 20 % tuku a v tučnější 20 - 35 % tuku. Zraje 8 - 10 měsíců.
Oblast výroby: údolí Aosta na severu země Doporučené víno: Sauvignon Collio - Fantinel
Valtellina Casera
Sýr z kravského mléka. Mléčná chuť připomíná horské louky. Dodává se v bochnících o průměru 30 - 45 cm, tlustých 8 - 10 cm a těžkých 7 - 12 kg. Minimální tučnost je 41 %, pokud zraje méně než 70 dnů. Zralejší má 34 %.
Oblast výroby: provincie Sondrio na severu země
Doporučené víno: Sfursat - Aldo Reinoldi
Vína k italským sýrům doporučil obchodní ředitel společnosti La Fattoria - víno a destiláty a sommeliér pražské restaurace Vino di Vino Jiří Markuzzi.
Camembert
Snímek: Archiv
Francie
Bývalý francouzský prezident Charles de Gaulle si stěžoval, že se těžko vládne zemi, kde se dělá stejně sýrů, jako je dnů v roce. Dnes se v zemi galského kohouta vyrábí na pět set druhů sýrů. V nabídce dezertů by podle Francouzů měly být vždy alespoň čtyři druhy: jeden měkký, dobře uleželý, tvrdý, plísňový a čerstvý. Přinášíme přehled čtyřiceti dvou z nich, které mají ochrannou známku původu.
Sýry z kravského mléka
Abondance
Měkký jemný sýr s jantarově žlutou kůrou. Bochník je o průměru 38 - 43 cm, tloušťce 7 - 8 cm a váží 7 - 12 kg. Zraje minimálně tři měsíce a má 48 % tuku v sušině.
Oblast výroby: údolí Abondance a pohoří Aravis v Horním Savojsku
Doporučené víno: Vin de Savoie, Côte-de-Nuits Village, Morey-Saint-Denis, Fixin
Beaufort
Tvrdý sýr se žlutohnědou kůrou s nádechem lískových oříšků. Bochník má průměr 35 - 75 cm, tloušťku 11 - 16 cm a váhu 20 - 70 kg, zraje 5 - 6 měsíců a má 48 % tuku.
Oblast výroby: oblast Beaufort v Savojsku, Tarentaise, Maurienne atd.
Doporučení víno: Seyssel, Chabli
Bleu d´Auvergne
Sýr s modro-zelenou vnitřní plísní a plnou chutí. Dělá se ve dvou velikostních variantách. Větší bochník má průměr 20 cm, tloušťku 8 - 10 cm a váží 2 - 3 kg, malý má průměr 10,5 cm, tloušťku různou, váží 350 g, 500 g a 1 kg. Malý zraje dva týdny, větší čtyři. Má 50 % tuku v sušině.
Oblast výroby: Auvergne
Doporučené vino: Sauternes, Maury
Bleu des Causses
Subtilní, v zimě pikantnější sýr se středně žilkovanou modrou vnitřní plísní, barva nažloutlá. V zimě má tělo bělejší a méně vlhké. Bochník je o průměru 20 cm, tloušťce 8 - 10 cm a váží 2,3 - 3kg. Zraje mezi 3 - 6 měsíci a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Rouergue
Doporučené véno: Barsac, Banyuls Grand Cru
Bleu de Gex
Jemný sýr se suchou vnitřní modrou plísní. Bochník má průměr 34 cm, tloušťku 8 - 10 cm a váží 7,5 kg. Zraje od tří týdnů do dvou měsíců a má 50 % tuku.
Oblast výroby: Franche-Comté
Doporučené víno: Sainte-Croix-du-Mont
Bleu du Vercors-Sassenage
Sýr s modrou vnitřní plísní a nasládlou plnou chutí, dodává se v bochnících o průměru 30 cm, tloušťce 8 - 9 cm a váze 4 - 4,5 kg. Má 48 % tuku.
Oblast výroby: okolí pohoří Vercors v jihovýchodní Francii
Doporučené víno: Pokud je podáván jako předkrm, je vhodné Clairette de Die Aoc. Pokud jako dezert, je vhodnější Chatillon en Diosis.
Brie de Meaux
Sladký sýr s nádechem lískových oříšků a bílou plísní na povrchu; v plochých bochnících o průměru 35 - 37 cm, tloušťce 2,5 cm a váží 2,6 kg. Zraje dva měsíce a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Ile de France, departament Seine-et-Marne
Doporučené vino: Saint-Julien, Vosne-Romanée, Hermitage
Brie de Melun
Plnější měkký sýr ovocnější chuti s bílou plísní na povrchu, tělo se žluto-zlatavou barvou. Plochý bochník o průměru 27 cm, tloušťce 3 cm a váží 1,5 kg. Doba zrání 4 - 8 týdnů, tučnost 45 %.
Oblast výroby: Ile-de-France, departament Seine-et-Marne
Doporučené víno: Bourgogne
Camembert de Normandie
Trochu slaný, jemný měkký sýr s bílou plísní na povrchu, tělo s bílou nebo lehce žlutou barvou. Plochý bochník má průměr 10,5 - 11 cm, tloušťku 3 cm a váhu minimálně 250 g. Zraje minimálně tři týdny a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Normandie
Doporučené víno: Saint-Émilion,
Saint-Estephe
Cantal
Aromatický polotvrdý sýr. Mladý má světle šedivou kůru, u staršího přechází v barvu zlatavou. Bochník má průměr 36 - 42 cm, tloušťku 35 - 40 cm a váhu 35 - 45 kg. Zraje od 30 dnů do 12 měsíců a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Auvergne
Doporučené víno: Côtes d´Auvergne, Chateaugay, Moulin-á-Vent
Chaource
Měkký sýr smetanové chuti s bílou plísní na povrchu. Velký bochník má průměr 11 cm, tloušťku 6 - 7 cm, váhu 450 g; malý průměr 9 cm, tloušťku 5 až 6 cm a váhu 250 g. Zraje dva týdny až měsíc, tuku v sušině má 50 %.
Oblast výroby: Champagne
Doporučené víno: Champagne rosé
nebo Coteaux champenois, Irancy, Sancerre
Comté
Tvrdý sýr s vysoko dohřívanou sýřeninou. Mladý je jemnější, vyzrálý pikantní. Bochník má průměr 40 - 70 cm, tloušťku 9 - 13 cm a váží 35 - 55 kg. Zraje rok a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Franche-Comté, Champagne, Burgundsko, Lorraine
Doporučené víno: Côtes du Jura, Vine de Paille
Epoisses
Rozplývající se měkký sýr s mytou kůrou. Velký bochník o průměru 15,5 - 19 cm, tloušťce 3 - 4,5 cm a váze 700 g - 1,1 kg; malý je o průměru 9,5 - 11,5 cm, tloušťce 3 - 4,5 cm a váze 250 - 350 g. Zraje minimálně měsíc a má alespoň 50 % tuku v sušině.
Oblast výroby: Burgundsko, Champagne
Doporučené víno: Poulily - Fuissé,
Sauternes nebo destilátem Marc de Bourgogne
Fourme d´Ambert/ Fourme de Montbrison
Sýr smetanové chuti s modrou vnitřní plísní a oranžovou nebo šedivou kůrou. Bochník je o průměru 13 cm, tloušťce 19 cm a váze 2,2 kg. Zraje 28 dní až dva měsíce a má minimálně 50 % tuku v sušině.
Oblast výroby: Loire, Auvergne
Doporučené víno: Sauternes, Rivesaltes
Laguiole
Polotvrdý sýr s kůrou nejméně 3 mm tlustou, oranžové barvy, která se zráním sýru přechází dohněda. Bochník o průměru 40 cm, tloušťce 40 cm a váze 45 - 48 kg zraje minimálně 4 měsíce a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Rouergue, Auvergne, Languedoc
Doporučené víno: Côtes-du-Frontonnais
Langres
Měkký sýr s mytou kůrou, velký bochník má průměr 16 - 20 cm, tloušťku 5 - 7 cm, váží minimálně 800 g a zraje tři týdny; malý je o průměru 7,5 cm, tloušťce 4 - 6 cm, váží 150 g a zraje 15 dnů. Mají 50 % tuku
Oblast výroby: Burgundsko, Champagne, Vogézy
Doporučujeme podávat s destilátem Marc de Champagne.
Livarot
Měkký sýr plné, bohaté chuti s mytou kůrou, bochník je obtočený 3 nebo 5 řemínky a má obvykle průměr 12 cm, tloušťku 4 - 5 cm a váží 450 g. Zraje 3 týdny až 2 měsíce a má minimálně 40 % tuku.
Oblast výroby: Normandie Doporučené víno: Pinot Gris d´Alsace
Maroilles
Měkký sýr rustikální chuti s mytou, červeno-oranžovou kůrou. Běžná kostka má rozměry 13 x 13 cm, je tlustá 6 cm a váží 720 g. Zraje 3 - 5 týdnů a má 45 % tuku.
Oblast výroby: region Thiérache u hranic s Belgií Doporučené víno: Chateauneuf-du-Pape
Morbier
Svěží ovocno-mléčný polotvrdý sýr slonovinové barvy s černou rýhou uprostřed. Bochník má průměr 25 - 40 cm, tloušťku 6 - 8 cm a váží 3 - 8 kg. Zraje 1 - 2 měsíce a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Franche-Comté
Doporučené víno: Crépy, Seyssel
Munster (Munster-Géromé)
Měkký sýr s mytou kůrou, velký bochník má průměr 13 - 19 cm, tloušťku 2,4 - 8 cm a váží 450 g - 1,5 kg; malý je o průměru 7 - 12 cm, tloušťce 2 - 6 cm a váží aspoň 120 g. Zraje od dvou tří týdnů po dva tři měsíce a má minimálně 45 % tuku.
Oblast výroby: Alsasko, Franche-Comté, Moselle, Vogézy
Doporučené víno: Gewürztraminer, Tokay, Pinot Gris d´Alsace
Neufchätel
Delikátní měkký sýr s plísní na povrchu má několik tvarů. Bonde je válec o průměru 4,5 cm, délce 6,5 cm a váží 100 g. Double bonde má průměr 5,8 cm, délku 8 cm, váží 200 g. Carré je čtverec o průměru 6,5 cm, výšce 2,4 cm a váží 100 g. Briquette je cihla o šířce 5 cm, délce 7 cm, výšce 3 cm a váží 100 g. Coeur má tvar srdce a váží 200 g. Zraje od 10 dní až po 3 týdny a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Normandie
Doporučené víno: Saint-Émilion
Pont-L´Éveque
Měkký sýr plné a řízné chuti s mytou kůrou ve tvaru čtverce. Rozměry se liší: např. je o hraně 10,5 - 11,5 cm a tloušťce 3 cm. Váží 350 - 400 g, zraje 2 - 6 týdnů a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Normandie
Doporučujeme podávat se cidrem nebo vínem Condrieu.
Reblochon
Polotvrdý sýr. Pod tvrdou kůrou ukrývá tento sýr sametové chuti pevné a pružné tělo. Plochý bochník je o průměru 9 - 14 cm, tloušťce 3 - 3,5 cm a váží 450 - 550 g. Zraje 2 - 4 týdny a má minimálně 45 % tuku.
Oblast výroby: Savojsko a Horní Savojsko Doporučené víno: Vin de Savoie nebo Pommard
Saint-Nectaire
Polotvrdý sýr ve tvaru plochého bochníku o průměru 21 cm a tloušťce 5 cm. Váží 1,7 kg, zraje 6 - 8 týdnů a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Auvergne
Doporučené víno: Saint-Estephe
Salers
Tvrdý sýr s nádechem letních bylin a s kůrou zlatavé barvy s narůžovělými skvrnkami. Válcovitý bochník je o průměru 38 - 48 cm (před zráním), tloušťce 30 - 40 cm a váze 35 - 50 kg. Zraje aspoň 3 měsíce a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Auvergne
Doporučené víno: Saint-Pourain, Touraine
Tomme des Bauges
Polotvrdý sýr s šedivou kůrou, na které se mohou vytvořit žluté, červené nebo bílé mapky. Tělo je pružné, nažloutlé barvy, bochník je o průměru 18 - 20 cm, tloušťce 3 - 5 cm a váží 1,1 - 1,4 kg. Zraje 40 dní až 3 měsíce a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Savojsko
Doporučené víno: Hermitage
Vacherin Mont-d'Or
Měkký sýr s pryskyřičným aroma a mytou kůrou, plochý bochník má průměr 12 - 30 cm, tloušťku 4 - 5 cm a váží 500 - 1 kg. Zraje 3 týdny a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Franche-Comté
Doporučené víno: Beaujolais Nouveau, Côtes-du-Jura nebo Champagne
Sýry z kozího mléka
Banon
Lahodný sýr s organickou kůrou, často prodávaný v kaštanovém listu. Bochník je o průměru 6 - 7 cm, tloušťce 2,5 - 3 cm a váží 90 - 120 g. Zraje 2 týdny a má 45 % tuku v sušině.
Oblast výroby: Provence
Doporučené víno: Vin de Cassis, Vin de Provence nebo s destilátem Marc de Provence
Chabichou du Poitou
Sýr s lehce nasládlou chutí s válcovitým tvarem o průměru 6 cm, výšce 6 cm a váze 100 - 150 g, který zraje 10 dní a má minimálně 45 % tuku.
Oblast původu: Poitou
Doporučené víno: Sancerre, Pouilly Fumé
Chevrotin
Kozí sýr s polotvrdým tělem a mytou kůrou, jehož bochník má průměr 9 - 12 cm, tloušťku 3 - 4,5 cm a váží 250 - 350 g. Zraje 3 - 6 týdnů a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Savojsko
Doporučené víno: Vin de Savoie
Crottin de Chavignol
Kozí sýr malého tvaru bochníku o průměru 4 - 5 cm a tloušťce 3 - 4 cm váží 60 - 110 g. Zraje od 2 týdnů do 1 měsíce a má minimálně 45 % tuku.
Oblast výroby: Burgundsko, Berry, Beauce, Sancerrois Doporučené víno: Sancerre de Chavignol
Maconnais
Kozí sýr v bochníku o průměru 4 - 5 cm, tloušťce 3 - 4 cm a váze 50 - 60 g. Zraje 2 týdny a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Burgundsko
Doporučené víno: Bourgogne
Pélardon
Kozí sýr s měkkým tělem, jemně homogenní konzistencí ve tvaru plochého válce o průměru 6 - 7 cm, tloušťce 2 - 3 cm a váze 60 - 100 g. Zraje aspoň 11 dní a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Languedoc-Roussillon
Doporučené víno: Clairette du Languedoc nebo Côtes-du-Roussillon
Picodon
Měkký sýr s vůní čerstvého kozího mléka a s jemnou plísní na povrchu, ve tvaru malého kotouče o průměru 5 - 8 cm, tloušťce 1 - 3 cm a váze 50 - 100 g. Zraje 12 dní až měsíc a má minimálně 45 % tuku.
Oblast výroby: departamenty Drome, Ardeny Doporučené víno: Rivesaltes
Pouligny Saint Pierre
Měkký sýr svěží ovocné chuti a namodralým povrchem ve tvaru pyramidy o základně 12,5 x 12,5 cm, vrcholu 2,5 - 2,5 cm a váze 250 g. Zraje 2 - 5 týdnů a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Berry Doporučené víno: Reuilly a Sancerre
Rocamadour
Sametový, tělnatý sýr ve tvaru malého puku o průměru 6 cm, tloušťce 1,6 cm a váze 35 g. Zraje minimálně 6 dní a má 45 % tuku.
Oblast výroby: Lot, Aveyron, Correze, Dordogne
Doporučené víno: z oblasti Cahors
Sainte-Maure de Touraine
Svěží, slaný sýr s plísní na povrchu, oválovitého tvaru o průměru 4 - 5 cm na širším konci a délce 14 - 16 cm. Váží alespoň 250 g, zraje 20 dní až měsíc a má minimálně 45 % tuku.
Oblast výroby: Touraine, Poitou
Doporučené víno: Chinon nebo Vouvray
Selles-sur-Cher
Měkký sýr mléčně svěží chuti ve tvaru bochníku s povrchem poprášeným popelem z dřevěného uhlí. Průměr je 9,5 cm, tloušťka 2,5 - 3 cm a váží 150 g. Zraje 10 - 21 dní a má 45 % tuku.
Oblast výroby: okolí městečka Sellers-sur-Cher
Doporučené víno: Touraine bílý, Chinon nebo Bourgueil
Valencay
Měkký sýr s podtónem vlašských ořechů a jemnou šedou nebo namodralou plísní na povrchu. Je ve tvaru hranolu 6 - 7 cm od stran dole, 3,5 - 4 cm od stran na vršku, výška 6 - 7 cm, váha 200 - 250 g. Zraje 3 týdny a má minimálně 45 % tuku.
Oblast výroby: departament Indre aj. Doporučené víno: Quincy, Reuilly, Sancerre
Sýry z ovčího mléka
Brocciu
Tvrdý sýr z ovčího ohřátého mléka za přidání syrovátky. Rozlišujeme čerstvý sýr (tzv. Brocciu frais) a zrající (21 dní) sýr s jemnou plísní na povrchu - tzv. Brocciu passu. Obsah tuku v sušině od 40 do 51 %.
Oblast výroby: Korsika
Doporučujeme podávat s destilátem Marc de Corse
Ossau-Iraty
Polotvrdý sýr s chutí trávy a bylin, rezavou kůrkou a slámovým tělem. Bochník má tvar o průměru 18 - 28 cm, tloušťce 7 - 15 cm a váží 2 až 7 kg. Zraje dva až tři měsíce a má minimálně 50 % tuku v sušině.
Oblast výroby: departament Pyrénées-Atlantiques a malá část Hautes-Pyrénées
Doporučené víno: Irouléguy, Graves
Roquefort
Subtilní sýr komplexní a silné chuti s vnitřní žilkovanou modrou nebo zelenou plísní, bochník má průměr 19 - 20 cm, tloušťku 8,5 - 10,5 cm a váží 2,5 - 2,9 kg. Zraje 4 - 9 měsíců a má minimálně 52 % tuku.
Oblast výroby: Provence, Korsika, Pyreneje, Languedoc-Roussillon
Doporučené víno: Sauternes, Banyuls
Doporučená vína k sýrům vybrali odborníci francouzské organizace Sopexo.
Téma připravil Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist