Snímek: Jaroslav Jiřička
Nehraje si na světovost, ale světová je v přístupu k hostům. Stálí klienti také tvoří polovinu hostů. Majitel restaurace Viktor Brodecký, jenž podnik "posvětil" vlastním erbem, se o ně totiž umí postarat s péčí, kterou jsme ještě nedávno znali jenom z ciziny. Sbíral zkušenosti a vařil mimo jiné v Paříži s tamními mistry.
Z Pincio se stala Matylda
Když v roce 1990 restauraci na rohu Tylova náměstí zakládal, myslel si, že cizí název Pincio a nabídka italských jídel je to nejlepší, co lze Čechům nabídnout. O něco později ale zjistil, že stejný název nese i jeden erotický salon, se kterým neměl nic společného, a tak přejmenoval podnik na Matyldu. Pizza však v jídelníčku zůstala a pochutnat si sem na ni rádi chodí i rodilí Italové. Oceňují nejen množství použitých čerstvých surovin, ale i originální mouku z tvrdé pšenice na přípravu těsta.
"Ovšem po deseti letech už mne nebavilo dělat hlavně pizzu a těstoviny, a tak jsem nabídku rozšířil o českou klasiku," vzpomíná Viktor Brodecký. Jako prémii zařadil do nabídky jednou týdně, vždy ve čtvrtek, čerstvé mořské i sladkovodní ryby. Kromě toho se snaží naučit pít Čechy suchá vína. Ve spřáteleném vinařství Kovacs v Novosedlích mu namíchali podle jeho přání bílé svěží cuvée složené z 50 % Rulandského bílého, 45 % Muškátu moravského a 5 % Chardonnay. Tady se nemusíte obávat dát si džbánek rozlévaného vína s tím, že nejspíš dostanete nějaký "krabičák".
Chutnat může i ve školní jídelně
Viktor Brodecký se rozhodl být kuchařem už v deseti letech. Dnes se snaží, aby stejně staré děti mohly poznat, že jídlo může chutnat i ve školní kuchyni. Proto jezdí po celé republice učit kuchařky v jeslích, školkách a školních jídelnách, jak používat moderní technologie a vařit kvalitně a chutně i s omezeným rozpočtem. V létě vařil 14 dnů dětem na táboře. Sám rád vzpomíná na rodinné kulinářské tradice, a proto v nabídce jeho restaurace nechybějí ani tvarohové koláče podle originálního receptu jeho berlínské babičky. A když už hostům nestačily prostory v přízemí, adaptoval na restauraci klasický byt v prvním patře, kde se může usadit uzavřená společnost nebo hosté, kteří nespěchají a Matyldy si chtějí užít.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Vařte s námi
Spaghetti alla vongole - Pro 4 osoby
500 g italských špaget z tvrdé pšenice * plechovka drcených rajčat * balíček frutti di mare * půl kg slávek * 1 cibule * 2 stroužky česneku * mořská sůl * čerstvá bazalka, rozmarýn a saturejka
Špagety uvaříme na skus (al dente). Na olivovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli s plátky česneku, až začnou sklovatět. Přidáme rajčata a bylinky, mořské plody a lehce spaříme slávky. Smícháme se špagetami a ozdobíme lístky bazalky.
Informace
Matylda
Restaurant – pizzeria, Tylovo náměstí 1, Praha 2
Tel.: 222 514 141
Cenová kategorie: * *
Poznámka:
Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: * do 1500 Kč: * * nad 1500 Kč: * * *
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist