Jedinou podmínkou pro všechny účastníky bylo, že recept musel obsahovat některou z karlovarských mattonek. Věc zdánlivě jednoduchá, ale protože jde o vodu minerální, musí barmani počítat nejenom s její typickou chutí, ale i s tím, že může změnit barvu koktejlu. Vítězný nápoj představujeme v dnešní ochutnávce.

Mistři šejkru
Barmanští reprezentanti z Argentiny, Velké Británie, Švédska, Chorvatska, Maďarska, Belgie, Polska, Ruska, Estonska, Finska, Austrálie, Rakouska, Lotyšska, Irska, Itálie, Portugalska, Holandska, Slovenska a České republiky předváděli v Rize své umění před mezinárodní porotou. Té předsedal prezident světové barmanské asociace Derrick Lee ze Singapuru. Mezi třicítkou soutěžících bylo i pět finalistů posledního barmanského mistrovství světa v míchání alkoholických drinků a mistr světa z roku předchozího, Belgičan Sergio Pezzoli.

Trendy styl
"Životní styl se mění a své místo v míchaných drincích získávají stále více nealkoholické koktejly. Ty, které jsem měl možnost ochutnat v Rize, rozhodně do tohoto nového stylu patří," řekl nám Derrick Lee. S tím souhlasí i Gabriele Guzzo, ředitel pro strategický marketing pořádající společnosti Karlovarské minerální vody: "Soutěžící přinášejí svým uměním a novými recepturami neotřelý pohled na míchané nealkoholické drinky, a proto také Mattoni tuto akci každoročně pořádá."
Letošní vítěz Alfonso Miniero z Itálie chtěl vytvořit lehký drink, který se bude hodit ke zdravému životnímu stylu. Povedlo se mu to, a tak si z Rigy odvezl šek na deset tisíc dolarů. Do početné databáze www.mattonigranddrink.com přibylo dalších třicet zajímavých a inspirativních receptů.

LIBOR ŠEVČÍK
libor.sevcik@economia.cz

Ochutnávka

Mattoni Shudder
* 10 cl grapefruitové minerálky Mattoni
* 2 cl mangovo-broskvového jogurtového krému
* 4 cl jahodového extraktu
* 3 kousky celeru
* 5 cl ananasového extraktu
* balsamikový ocet
* dekorace: zelené jablko, bílý tuřín, rybíz, mango
Do šejkru a do sklenice na long drinky vložíme led. Do šejkru přelijeme mangovo-broskvový jogurt, jahodový a ananasový extrakt a přidáme celer. Protřepeme sedm sekund. Ze skleniček slijeme vodu z ledu a nalijeme do nich koktejl. Dolijeme grapefruitovou minerální vodou Mattoni a na závěr přidáme dvě kapky balsamikového octa. Zamícháme a ozdobíme.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist