Interiér staroměstské restaurace Brasileiro
Snímek: Archiv
Brazílie v Praze
Pokusit se přenést pravou brazilskou restauraci do Prahy považovali mnozí v roce 2002, kdy tady byla otevřena první, za holé bláznovství. Navíc se objevila na místě kdysi slavné staroměstské vinárny Zelená žába. Ovšem úspěch byl obrovský a prostory malé, a tak o dva roky později vzniká druhé Brasileiro ve Slovanském domě. Ani zde nemají o hosty nouzi.
Celý koncept je postaven na přípravě různých grilovaných mas systémem churrasco. Jde o kusy grilovaného masa nabodnuté na špízu a postupně odkrajované a dopékané. U grilu vládne kuchař zvaný churasqueros, který kontroluje kvalitu a propečenost masa. Špízy, u nichž nazná, že se mohou expedovat, předává číšníkům zvaným passadors (v překladu chodci). Ti pak jídlo servírují systémem rodizio: obcházejí stoly a nabízejí opečené maso či další chuťovky hostům. Ostrým nožem jim odkrajují kousky přímo na talíř.
Nejenom hovězí
Tradičním masem podávaným ve zmíněných restauracích je kvalitní hovězí. Do pražských Brasileiro putuje chlazené vakuované z Brazílie a Uruguaye. Nejlepší je přírodní šťavnatá picanha - květová špička osolená mořskou solí. V nabídce je i grilovaná svíčková obalená v parmezánu, klobásky, kuřecí srdíčka, pečená kuřata, kachní prsa, selátko, jehněčí, vepřové panenky a mořské i sladkovodní ryby či krevety. Na grilech se denně připravuje 15 až 18 druhů mas. Nechybí ani grilovaný ananas či smažený banán.
Jednotná cena 625 korun umožňuje návštěvníkům neomezenou konzumaci, včetně výběru z bohatě zásobeného salátového baru a předkrmů. V průměru se v každé restauraci denně sní 120 kilogramů prvotřídního masa.
Oba podniky od počátku vedou Radek Macura a Michal Chovanec, kteří s typickou brazilskou kuchyní v Praze začínali. Cenu Jaroslava Vašaty si rozhodně zaslouží, pracují totiž s podobným nasazením jako kdysi ten, jehož jméno plaketa nese.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Informace
Restaurant Brasileiro
U Radnice 8/13, Praha 1, tel.: 224 234 474
Slovanský dům, Příkopy, Praha 1, tel.: 221 451 200
Cenová kategorie: * *
Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist