víno 
Snímek: Archiv

Pronikavé zlepšení
Portugalská část povodí řeky Douro, která pramení v sousedním Španělsku, je ve světě zatím známá především díky portskému vínu. Hrozny k jeho přípravě se pěstují na prudkých svazích ve střední části povodí a víno posílené vinným destilátem potom zraje v obřích halách naproti přístavu Porto, který dal fortifikovanému vínu jméno.
V posledních letech ale vinaři z této oblasti ve stále větší míře připravují i velmi dobrá tichá vína. Kvalitativní zlom nastal v devadesátých letech minulého století. Dnes už jak cuvée čili směsky (viz Ochutnávka), tak i červená vína odrůdově čistá jsou díky vybraným odrůdám a pečlivému zpracování v moderně vybavených sklepích vynikající. A najdou se i výborná bílá vína, například z odrůdy Arinto.
Ty tam jsou doby, kdy zdejší vína byla v normálním stavu takřka nepitelná. Tak vlastně vzniklo portské. Jeden kněz už nemohl zdejší víno pít, a proto ho vylepšoval vinným destilátem. Když k němu doputovali britští obchodníci, kteří hledali proti proudu Doura nějaké zajímavé víno, bylo právě tohle jediným, které jim chutnalo. Britský trh se tak stal největším odběratelem portského - a je tomu tak dodnes. Do Británie rovněž míří nejvíc tichých vín z této oblasti.

Alentejo je jistota
Nejrozlehlejší vinařská oblast Portugalska se jmenuje Alentejo. Tady s tichými víny problémy neměli a i zde díky moderním technologiím a zkušeným sklepmistrům dokážou dělat vynikající bílá i červená vína, srovnatelná s tím nejlepším, co lze ve vinném světě objevit.
Oblast, ležící jihovýchodně od Lisabonu, se rozprostírá na mírně zvlněné náhorní planině až k hranicím se Španělskem a je rozdělena do osmi subregionů. Centrum má ve starobylé Évoře. V roce 1992 tu investovali i Rothschildovi z Cha^teau Lafite, známého vinařství v Bordeaux.
Tón udává vinařství Josého Roquetta. Ten na svém panství Herdade do Esporao v Reguengos vybudoval nejmodernější vinařství v zemi. Neváhal do něj přivést australského sklepmistra, který připravuje jedno skvělé víno za druhým (viz Ochutnávka). Další významné vinařství této oblasti patří anglo-portugalské rodině Reynoldsově. Místní červená vína z odrůd Aragones (které se ve Španělsku říká Tempranillo), Trincadeira, Castalao, Moreto nebo Alicante Bouschet rozhodně stojí za ochutnání.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Ochutnávka

Quinta do Coa 2005
Douro DOC
Charakteristika: velmi zdařilá kupáž složená z mohutných červených vín tří typických odrůd zdejší oblasti - Touriga Nacional, Tinta Roriz a Touriga Franca. Elegantní ve vůni, v chuti příjemně kořenité se stopami ostružin a tmavých moruší.
Výrobce: Casa Agricola Roboredo, Almendra, Douro, Portugalsko
Cena: Víno zatím není u nás na trhu, výrobce hledá dovozce.

Alandra
Charakteristika: dobře pitelné, rubínově červené víno, směs odrůd Castalao a Moreto, které jsou typické pro oblast Alentejo. V chuti svěží ovocné tóny.
Výrobce: Esporao, Alentejo, Portugalsko
Cena: 0,75 l: 85 Kč, 0,375 l: 55 Kč bez DPH

Esporao reserva 2003
Charakteristika: dobře připravená a vyzrálá kupáž červených vín z portugalských odrůd Trincadeira, Aragones a původně francouzské Cabernet Sauvignon. V chuti plné s robustními taniny a čokoládovými podtóny, které dlouze doznívají.
Cena: 290 Kč bez DPH

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist