Snímek: Archiv
Pronikavé zlepšení
Portugalská část povodí řeky Douro, která pramení v sousedním Španělsku, je ve světě zatím známá především díky portskému vínu. Hrozny k jeho přípravě se pěstují na prudkých svazích ve střední části povodí a víno posílené vinným destilátem potom zraje v obřích halách naproti přístavu Porto, který dal fortifikovanému vínu jméno.
V posledních letech ale vinaři z této oblasti ve stále větší míře připravují i velmi dobrá tichá vína. Kvalitativní zlom nastal v devadesátých letech minulého století. Dnes už jak cuvée čili směsky (viz Ochutnávka), tak i červená vína odrůdově čistá jsou díky vybraným odrůdám a pečlivému zpracování v moderně vybavených sklepích vynikající. A najdou se i výborná bílá vína, například z odrůdy Arinto.
Ty tam jsou doby, kdy zdejší vína byla v normálním stavu takřka nepitelná. Tak vlastně vzniklo portské. Jeden kněz už nemohl zdejší víno pít, a proto ho vylepšoval vinným destilátem. Když k němu doputovali britští obchodníci, kteří hledali proti proudu Doura nějaké zajímavé víno, bylo právě tohle jediným, které jim chutnalo. Britský trh se tak stal největším odběratelem portského - a je tomu tak dodnes. Do Británie rovněž míří nejvíc tichých vín z této oblasti.
Alentejo je jistota
Nejrozlehlejší vinařská oblast Portugalska se jmenuje Alentejo. Tady s tichými víny problémy neměli a i zde díky moderním technologiím a zkušeným sklepmistrům dokážou dělat vynikající bílá i červená vína, srovnatelná s tím nejlepším, co lze ve vinném světě objevit.
Oblast, ležící jihovýchodně od Lisabonu, se rozprostírá na mírně zvlněné náhorní planině až k hranicím se Španělskem a je rozdělena do osmi subregionů. Centrum má ve starobylé Évoře. V roce 1992 tu investovali i Rothschildovi z Cha^teau Lafite, známého vinařství v Bordeaux.
Tón udává vinařství Josého Roquetta. Ten na svém panství Herdade do Esporao v Reguengos vybudoval nejmodernější vinařství v zemi. Neváhal do něj přivést australského sklepmistra, který připravuje jedno skvělé víno za druhým (viz Ochutnávka). Další významné vinařství této oblasti patří anglo-portugalské rodině Reynoldsově. Místní červená vína z odrůd Aragones (které se ve Španělsku říká Tempranillo), Trincadeira, Castalao, Moreto nebo Alicante Bouschet rozhodně stojí za ochutnání.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Ochutnávka
Quinta do Coa 2005
Douro DOC
Charakteristika: velmi zdařilá kupáž složená z mohutných červených vín tří typických odrůd zdejší oblasti - Touriga Nacional, Tinta Roriz a Touriga Franca. Elegantní ve vůni, v chuti příjemně kořenité se stopami ostružin a tmavých moruší.
Výrobce: Casa Agricola Roboredo, Almendra, Douro, Portugalsko
Cena: Víno zatím není u nás na trhu, výrobce hledá dovozce.
Alandra
Charakteristika: dobře pitelné, rubínově červené víno, směs odrůd Castalao a Moreto, které jsou typické pro oblast Alentejo. V chuti svěží ovocné tóny.
Výrobce: Esporao, Alentejo, Portugalsko
Cena: 0,75 l: 85 Kč, 0,375 l: 55 Kč bez DPH
Esporao reserva 2003
Charakteristika: dobře připravená a vyzrálá kupáž červených vín z portugalských odrůd Trincadeira, Aragones a původně francouzské Cabernet Sauvignon. V chuti plné s robustními taniny a čokoládovými podtóny, které dlouze doznívají.
Cena: 290 Kč bez DPH
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist