odrůdy_bílé_mBílé

Chardonnay
Tato dnes světově módní odrůda révy vinné pochází z francouzské burgundské oblasti a pěstuje se ve všech zemích produkujících víno. Je to pravděpodobně odrůda s nejlepším potenciálem zrání v barikovém sudu. Díky struktuře se jí dobře daří i ve vinných sklepích, neboť umožňuje míšení s jinými odrůdami a kromě toho dobře snáší i několikatýdenní kontakt se slupkou, kvašení při nízkých teplotách a delší zrání v láhvích. Obsahuje aroma banánu, akácie a vanilky. Je to plné suché víno s příjemnou kyselinkou.

Muškát
Existuje celá řada odrůd muškátu, ale všechny mají typické aroma. Bílý muškát s drobnými bobulemi představuje nejušlechtilejšího člena této dynastie. Ve Středozemí se pěstoval už od antiky a velmi populární byl ve starém Římě. Má intenzivní aroma a lze v něm snadno rozeznat šalvěj a růži, broskev, meruňku a liči. Je sladší a jeho vzácnější suchá verze obsahuje v dochuti výrazné nahořklé aroma.

Ryzlink
Mezi různými druhy ryzlinku je nejproslulejší ryzlink rýnský, kterým se proslavila vína alsaská, německá a lucemburská. Pěstuje se také v USA, Chile, Austrálii, na Novém Zélandě a v Itálii. Vína ryzlinku rýnského mají širokou škálu vůní, mohou být minerální, květinová a ovocná. Jsou suchá, příjemně řízná a bohatá. Sladší nebo těžší varianty jsou díky kyselině příjemně elegantní.

Sauvignon
Tato odrůda se velmi často vyskytuje v oblastech podél řeky Loiry a v oblasti Bordeaux ve Francii. Výtečná vína se vyrábějí na Novém Zélandě a v Chile, ale také v Kalifornii, Jižní Africe, Austrálii a ve východní Evropě. Jsou aromatická s vůní po zelenině, travách, květinách a ovoci a mají příjemnou hladinu kyseliny.

Sémillon
Pochází z francouzské oblasti Bordeaux. Pěstuje se rovněž v Kalifornii, Argentině, Chile, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě. Obsahuje řadu aromatických látek s vůní po zralém ovoci a má vyrovnanou chuť s nepříliš vysokou hladinou kyseliny.

Sylvánské zelené
Tato stará tradiční odrůda má původ pravděpodobně v Rakousku. V Itálii se pěstuje v oblasti Trentina a Jižního Tyrolska a dále pak ve Francii v Alsasku, v Německu, Slovinsku, Maďarsku, na Moravě a Slovensku. Vyrábí se z ní dva typy vín: více alkoholické a jednoduché s květinovým aroma a stopami po citrusovém ovoci a dále pak chuťově komplexnější s výraznější kyselinou, které lze také archivovat.


odrůdy modré_mModré

Cabernet Sauvignon
Pochází z oblasti Bordeaux a dává vína bohatá na taniny. Snadno se přizpůsobuje rozličným klimatickým podmínkám. Pěstuje se ve všech zemích vyrábějících víno, především v tzv. novém světě: v USA, Mexiku, Chile, Argentině, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě. Má aroma po zelenině, ovoci, koření, je suché s vyšším obsahem tříslovin a alkoholu a příjemně tělnaté.

Merlot
Další odrůda z oblasti Bordeaux, která se rozšířila po celém světě. Zatím je málo doceněná, možná kvůli nadměrné produkci, jež její vína připravuje o charakter a osobitost. Má aroma přezrálého červeného ovoce a květin. Víno je suché, jemné, s příjemnou kyselinou a středním obsahem tříslovin.

Pinot noir (Rulandské modré)
Pochází z francouzské oblasti Burgundska a Champagne. Pěstuje se prakticky ve všech vinařských zemích světa. Do Čech ji nechal přivézt Karel IV. a dnes je u nás dost nesmyslně vedená pod názvem Rulandské modré. Je delikátní, má nízký obsah tříslovin a vůni po ostružinách, jahodách nebo černých třešních.

Syrah/Shiraz
Pochází z oblasti Cotes du Rhone ve Francii, hojně se pěstuje v zemích nového světa, v Austrálii a Jižní Africe pod názvem Shiraz dosahuje vynikající kvality. Má intenzivní barvu, vůni po fialkách, bobulovitém ovoci a černém pepři. Víno je suché, alkoholické, delikátní a bohaté na taniny.

Zinfandel
Vynikající kalifornská odrůda dává vína evropského typu. Američané tvrdí, že ji vypěstovali v Kalifornii, ovšem v Itálii se geneticky shodná odrůda pěstuje pod názvem Primitivo a v Chorvatsku, odkud možná pochází, se nazývá Plavac mali. Vína z této odrůdy jsou suchá s bohatým květinovým aroma, které zráním dosahuje výrazného kořeněného buketu. Má vyrovnaný obsah alkoholu, příjemnou kyselinu a delikátní dochuť.

U dvou největších světových producentů vín - Španělska a Itálie - vítězí místní tradiční odrůdy. V Itálii největší rozlohu vinic zabírá odrůda Sangiovese, z níž se mimo jiné dělá Chianti. Ve Španělsku je to Tempranillo.


Nejlepší ročníky od roku 1990
1990 XXX
1991 XXX
1992 XXX
1993 XX
1994 XX
1995 XX
1996 X
1997 XXXX
1998 XX
1999 XXXX
2000 XXXX
2001 XX
2002 XXX
2003 XXXX
2004 XXX
2005 XXXX
2006 XXX
2007 XXXX
Vysvětlivky:
XXXX vynikající ročník, XXX dobrý ročník, XX průměrný ročník, X podprůměrný ročník

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist