Bílé
Chardonnay
Tato dnes světově módní odrůda révy vinné pochází z francouzské burgundské oblasti a pěstuje se ve všech zemích produkujících víno. Je to pravděpodobně odrůda s nejlepším potenciálem zrání v barikovém sudu. Díky struktuře se jí dobře daří i ve vinných sklepích, neboť umožňuje míšení s jinými odrůdami a kromě toho dobře snáší i několikatýdenní kontakt se slupkou, kvašení při nízkých teplotách a delší zrání v láhvích. Obsahuje aroma banánu, akácie a vanilky. Je to plné suché víno s příjemnou kyselinkou.
Muškát
Existuje celá řada odrůd muškátu, ale všechny mají typické aroma. Bílý muškát s drobnými bobulemi představuje nejušlechtilejšího člena této dynastie. Ve Středozemí se pěstoval už od antiky a velmi populární byl ve starém Římě. Má intenzivní aroma a lze v něm snadno rozeznat šalvěj a růži, broskev, meruňku a liči. Je sladší a jeho vzácnější suchá verze obsahuje v dochuti výrazné nahořklé aroma.
Ryzlink
Mezi různými druhy ryzlinku je nejproslulejší ryzlink rýnský, kterým se proslavila vína alsaská, německá a lucemburská. Pěstuje se také v USA, Chile, Austrálii, na Novém Zélandě a v Itálii. Vína ryzlinku rýnského mají širokou škálu vůní, mohou být minerální, květinová a ovocná. Jsou suchá, příjemně řízná a bohatá. Sladší nebo těžší varianty jsou díky kyselině příjemně elegantní.
Sauvignon
Tato odrůda se velmi často vyskytuje v oblastech podél řeky Loiry a v oblasti Bordeaux ve Francii. Výtečná vína se vyrábějí na Novém Zélandě a v Chile, ale také v Kalifornii, Jižní Africe, Austrálii a ve východní Evropě. Jsou aromatická s vůní po zelenině, travách, květinách a ovoci a mají příjemnou hladinu kyseliny.
Sémillon
Pochází z francouzské oblasti Bordeaux. Pěstuje se rovněž v Kalifornii, Argentině, Chile, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě. Obsahuje řadu aromatických látek s vůní po zralém ovoci a má vyrovnanou chuť s nepříliš vysokou hladinou kyseliny.
Sylvánské zelené
Tato stará tradiční odrůda má původ pravděpodobně v Rakousku. V Itálii se pěstuje v oblasti Trentina a Jižního Tyrolska a dále pak ve Francii v Alsasku, v Německu, Slovinsku, Maďarsku, na Moravě a Slovensku. Vyrábí se z ní dva typy vín: více alkoholické a jednoduché s květinovým aroma a stopami po citrusovém ovoci a dále pak chuťově komplexnější s výraznější kyselinou, které lze také archivovat.
Modré
Cabernet Sauvignon
Pochází z oblasti Bordeaux a dává vína bohatá na taniny. Snadno se přizpůsobuje rozličným klimatickým podmínkám. Pěstuje se ve všech zemích vyrábějících víno, především v tzv. novém světě: v USA, Mexiku, Chile, Argentině, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě. Má aroma po zelenině, ovoci, koření, je suché s vyšším obsahem tříslovin a alkoholu a příjemně tělnaté.
Merlot
Další odrůda z oblasti Bordeaux, která se rozšířila po celém světě. Zatím je málo doceněná, možná kvůli nadměrné produkci, jež její vína připravuje o charakter a osobitost. Má aroma přezrálého červeného ovoce a květin. Víno je suché, jemné, s příjemnou kyselinou a středním obsahem tříslovin.
Pinot noir (Rulandské modré)
Pochází z francouzské oblasti Burgundska a Champagne. Pěstuje se prakticky ve všech vinařských zemích světa. Do Čech ji nechal přivézt Karel IV. a dnes je u nás dost nesmyslně vedená pod názvem Rulandské modré. Je delikátní, má nízký obsah tříslovin a vůni po ostružinách, jahodách nebo černých třešních.
Syrah/Shiraz
Pochází z oblasti Cotes du Rhone ve Francii, hojně se pěstuje v zemích nového světa, v Austrálii a Jižní Africe pod názvem Shiraz dosahuje vynikající kvality. Má intenzivní barvu, vůni po fialkách, bobulovitém ovoci a černém pepři. Víno je suché, alkoholické, delikátní a bohaté na taniny.
Zinfandel
Vynikající kalifornská odrůda dává vína evropského typu. Američané tvrdí, že ji vypěstovali v Kalifornii, ovšem v Itálii se geneticky shodná odrůda pěstuje pod názvem Primitivo a v Chorvatsku, odkud možná pochází, se nazývá Plavac mali. Vína z této odrůdy jsou suchá s bohatým květinovým aroma, které zráním dosahuje výrazného kořeněného buketu. Má vyrovnaný obsah alkoholu, příjemnou kyselinu a delikátní dochuť.
U dvou největších světových producentů vín - Španělska a Itálie - vítězí místní tradiční odrůdy. V Itálii největší rozlohu vinic zabírá odrůda Sangiovese, z níž se mimo jiné dělá Chianti. Ve Španělsku je to Tempranillo.
Nejlepší ročníky od roku 1990
1990 XXX
1991 XXX
1992 XXX
1993 XX
1994 XX
1995 XX
1996 X
1997 XXXX
1998 XX
1999 XXXX
2000 XXXX
2001 XX
2002 XXX
2003 XXXX
2004 XXX
2005 XXXX
2006 XXX
2007 XXXX
Vysvětlivky: XXXX vynikající ročník, XXX dobrý ročník, XX průměrný ročník, X podprůměrný ročník
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist