Jsem vyučený kuchař s dvouletou nástavbou pro podnikání v oboru, ale bez praxe. Je nějaká možnost získat živnostenský list bez potřebné praxe, kterou v mém případě zákon stanoví tuším na dva roky? Mám na mysli například zaručení jiné osoby, která dané podmínky splňuje. Mám totiž v úmyslu otevřít si pizzerii. Také by mě zajímalo, kde zjistím podrobné informace o povinném vybavení provozovny? Dozvím se vše na hygienické stanici? Tomáš Mimránek

Jestliže nemáte vykonanou potřebnou praxi, jak uvádíte, živnostenský list bohužel nedostanete. Podnikat v tomto oboru však můžete, pokud za sebe ustanovíte odpovědného zástupce, který bude splňovat všeobecné i zvláštní podmínky pro provozování hostinské živnosti. Bude odpovídat za řádný provoz živnosti a za dodržování předpisů.

V současné době je ve schvalovacím procesu novela živnostenského zákona. V případě, že vstoupí v platnost, nebudete zřejmě muset mít potřebnou praxi, protože máte příslušné vzdělání v oboru a pro tyto případy se bude pravděpodobně povinnost praxe rušit.

Pro úspěšnou kolaudaci provozovny musí být splněny především stavební, hygienické, bezpečnostní a protipožární podmínky, dále zabezpečení proti vloupání a živelním pohromám a zabezpečení ekologického provozu. Dodržení uvedených náležitostí musíte ohlídat sám, případně si můžete najmout specializovanou firmu, která se uvedenou činností zabývá a dodržení všech podmínek vám ověří. Na hygienickou stanici se lze obrátit v případě nejasností.

Základní požadavky na užívání staveb z hlediska jejich technického zařízení a bezpečnosti stanoví vyhláška č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu, kde například jsou náležitosti hygienických zařízení pro spotřebitele a pro zaměstnance.

Hygienické požadavky na stavby a samotné vybavení pak upravuje především nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin, zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, a vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.

Ve vztahu k místně příslušné hygienické stanici, pak podnikateli vyplývá oznamovací povinnost. Provozovatel stravovací služby musí oznámit nejpozději v den zahájení poskytování stravovací služby příslušné hygienické stanici všechny potřebné údaje. Tedy především den zahájení, předmět a rozsah činnosti a adresy provozoven. Dále uvést obchodní firmu, sídlo a právní formu, případně bydliště. Oznámení musí být na předepsaném formuláři. Stejným způsobem se ohlašuje i den ukončení provozu stravovací služby.

Své dotazy zasílejte na adresu firma@economia.cz

Odpovídá: Petr Valenta

Hospodářská komora České republiky

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist