Otevřít lahev sektu jen tak rukou? Příliš prosté. Nejzkušenější sommeliéři ji otevírají daleko vznešenějším způsobem: hrdlo rovnou odseknou. Nejefektnější to je šavlí, použít se ale dají i předměty běžné denní potřeby. Třeba srp, popelník nebo kovový podpatek.

"Důležitý je nápad a odvaha riskovat netradiční postup," říká nejúspěšnější moravský sommeliér Libor Nazarčuk, podle něhož patří čeští "sekáči" k evropské špičce.

Nejlepší "sekáči sektů" se o víkendu utkali na českém mistrovství v této disciplíně. Celkem jich na Hodonínsko přijelo dvanáct, pětičlennou porotu nakonec nejvíc zaujalo vystoupení Milana Krejčího. Ten díky tomu obhájil svůj titul z loňska.

Hlavně bezpečně a efektně

Krejčí se prý na soutěž připravoval celý rok. "Zapůsobil především precizností a netradiční ohňostrojovou show," říká Nazarčuk, který akci moderoval.

Podle Nazarčuka nejde jen o to, aby se hrdlo sektu podařilo odseknout hned na první pokus. Důležitá je také bezpečnost.

Zranění? Občas ano

"Okolí by mělo ze sommeliéra cítit jistotu, že vše proběhne v pořádku, a ne ze strachu uhýbat do bezpečí. Zranění se ale často nevyhne ani samotnému sommeliérovi," říká.

Sám Nazarčuk je přitom špičkou ve svém oboru, takže rozhodně ví, o čem mluví. Mistrovství České republiky vyhrál třikrát, na evropském šampionátu se probojoval až do semifinále.

Na sobotním mistrovství se mu podařilo vytvořit nový světový rekord: během minuty odsekl hrdlo osmi lahví, každou jiným způsobem.

080616_04_2_CTK.jpg