Od roku 1944, kdy byla věznice ve městě Alcoentre postavena na místě bývalé vinice asi 70 kilometrů severovýchodně od Lisabonu, obdělává toto nápravné zařízení se 481 vězni svých 27 hektarů vinic a vyrábí vlastní víno, jemuž se pravidelně dostává ocenění. Šestkrát odsouzený Joao Manuel, syn vinaře ze severu, se účastní již své sedmé sklizně "za mřížemi". "Byl jsem tady v letech 1996 až 2000, ale pro práci na vinici jsem nebyl vybrán. Vrátil jsem se v roce 2001 a tehdy mě na tu práci vzali. Líbí se mi to, je to fajn být na čerstvém vzduchu," říká.

vino_192.jpgKaždé ráno se přesně vymezí ta část vinice, kde mají být hrozny sklizeny. Kolem dokola střeží pracující vězně čtyři dozorci s puškami v rukou. Ostatní procházejí sem a tam mezi vinnou révou. Na 50 až 60 vězňů, kteří byli z 481 obyvatel Alcoentre vybráni, jich je celkem osm.

Letos byl Joao Manuel přidělen do "viniční brigády" tvořené dvacítkou mužů, kteří jsou pověřeni údržbou parcel a podílejí se na celém procesu zpracování vína až po označování lahví.

"O tuto práci se uchází hodně vězňů. Vybíráme je podle toho, jakou část trestu si již odpykali, většinou požadujeme, aby za sebou měli nejméně jednu třetinu trestu, a také podle toho, jaké mají chování a jak jsou nebezpeční," vysvětluje zástupce ředitele věznice Jorge Gregorio.

Z 85 tisíc litrů červeného a 25 tisíc litrů bílého vína, které se zde ročně urodí, se většina prodává jako stolní víno a 10 tisíc lahví Chao de Urze (originální označení Ribatejo DOC) zdaleka neuspokojuje poptávku na trhu.

Bílé Chao de Urze, ročník 2007, produkt nápravného zařízení v Alcoentre, jak je uvedeno na jeho etiketě, bylo oceněno první cenou v soutěži vín z Ribateja a červené získalo čestné ocenění.

"Je to přírodní víno, bez chemických či mechanických přísad," vysvětluje expert Francisco Cruz Ferreira, který zdůrazňuje kvalitu půdy a klimatu, ale také dodržování starých tradičních procesů a levnou pracovní sílu (3,6 eura denně, tedy asi 90 Kč).

"Samozřejmě, že je lepší být tady než v cele. A navíc se k práci přihlíží, když se rozhoduje o podmínce," dosvědčuje Luis, který pochází z města a nemá zkušenosti s prací na poli, ale jehož do brigády na dobu sklizně přesto přijali.

Dozorci jsou znalí v pěstování vína. Na vinicích zasahují, především pokud jde o řešení technických problémů, a jenom velmi zřídka, pokud jde o bezpečnost, ujišťuje jejich šéf Gabriel Vaz. Tvrdí, že za posledních pět let tady nenastal žádný skutečně vážný problém.

Cassiano si v Alcoentre "odseděl" už dvanáct let. Potvrzuje, že chlapi jsou spokojení, že mohou na vinici pracovat. Jsou spolu, venku z vězení, baví se spolu a smějí se společně.