Bombardino

Zkusili jste někdy na sjezdovkách v Itálii ochutnat záhadný žluťoučký nápoj s kopcem šlehačky? Nebo jste neměli odvahu? Neváhejte, je to vážně bomba. Kalorická, alkoholická i chuťová.


100 ml světlého rumu

200 ml vaječného koňaku

200 ml mléka

200 ml smetany ke šlehání

špetka skořice na posypání

Do čtyř silnostěnných sklenic rozdělte rum a vaječný koňak. V hrnci se silným dnem svařte mléko a dolijte ho do sklenic s alkoholem. Horký nápoj před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou a posypejte skořicí. Italové k bombardinu někdy přidávají kávu a místo rumu používají whisky.


Medtaxa

Dělala vám maminka v dětství medvědí mléko na zahřátí? Zesilte jeho účinky trochou tekutého slunce. K výrobě metaxy se používají sluncem vysušené vinné hrozny a ty tomuto voňavému nápoji předávají všechno teplo, které dostaly od sluníčka.


100 ml mléka

40 ml metaxy

1 lžička medu

Metaxu, mléko a med nalijte do šejkru. Dobře protřepejte a přelijte do sklenice. Podávejte s brčkem.


Mayská horká čokoláda

Mayové spolu s Aztéky objevili pro celý svět opravdový poklad, kakaové boby. Odtud byl už jen krůček k čokoládě, návykové pochoutce, která dokáže zahřát, vyvolat pocit štěstí i odstranit únavu.


1 chilli paprička

1000 ml plnotučného mléka

1 vanilkový lusk

1 celá skořice

200 g hořké čokolády

2 lžíce cukru nebo medu

1 lžíce mletých mandlí




Papričku omyjte, podélně rozkrojte, zbavte semínek a povařte ji ve 300 mililitrech vody, dokud se množství tekutiny nezredukuje na polovinu.

Do hrnce se silným dnem vlijte mléko, vložte vanilkový lusk rozkrojený podélně na polovinu a skořici. Zahřívejte, dokud se podél stěn hrnce neobjeví bublinky. Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a cukr nebo med. Míchejte, až se cukr i čokoláda rozpustí, a poté postavte mimo oheň.

Vyjměte vanilkový lusk i skořici. Po troškách přimíchejte tekutinu, ve které se vařila chilli paprička. Průběžně ochutnávejte, aby nápoj nepálil až příliš. Podávejte v malých hrníčcích ozdobených mletými mandlemi.


Broken leg

Bourbon Jim Beam má příchuť vanilky, karamelu a hnědého cukru. Drink z něj vyrobený voní a chutná trochu jako tekutý štrúdl. Navodí atmosféru babiččiny kuchyně a zahřeje hned dvakrát, na duši i po těle.


40 ml Jim Beam nebo jiného bourbonu

celá skořice

200 ml jablečného džusu

Džus ohřejte k bodu varu a nalijte jej do vysoké silnostěnné sklenice. Přilijte Jim Beam.

Do sklenice přidejte celou skořici, která zároveň poslouží jako skvělé míchátko. Právě skořice dala koktejlu (v překladu "Zlomená noha") jméno. Možná si také ze školy pamatujete interpretaci zákona o lomu světla: "Hůl do vody ponořená zdá se býti nalomená."


Voňavé svařené víno

Vůně citrusů k zimě patří, ale zkusit můžete i tenké plátky jablek nebo křížaly. Máte-li raději víno bílé, nahraďte likér a brandy bílým rumem.


1 láhev červeného vína

100 ml pomerančového nebo třešňového likéru

100 ml brandy


1 pomeranč

1 citron

3 cm čerstvého zázvoru

1 lžíce medu

5 kuliček nového koření

8 hřebíčků

1 celá skořice

špetka muškátového oříšku

V silnostěnném hrnci zahřívejte víno s likérem a brandy až k bodu varu. Zahřívejte opravdu pomalu, aby se všechny chutě propojily, ale nevařte, aby alkohol nevyprchal.

Pomeranč a citron oloupejte a nakrájejte na kousky. Zázvor oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Vše vsypejte do vína spolu s medem a kořením. Hrnec sejměte z ohně a nápoj nechte dvacet minut louhovat. Před podáváním opět zahřejte.


Rumový punč

Taky jste si mysleli, že punč vynalezli Angličané jako prostředek v boji proti mlze a dešti? Omyl. Stejně jako spoustu jiných pochoutek si ho přivezli z Indie. Panča znamená v Indii pět a z pěti ingrediencí se také punč zpravidla skládá.


120 ml brusinkového džusu

30 ml rumu, například Matusalem Clássico

20 ml calvadosu

20 ml citronové šťávy

1 celá skořice

Džus se skořicí a citronovou šťávou zahřejte téměř k bodu varu. Nalijte do silnostěnné sklenice a přidejte rum a calvados. Ozdobte jablkem a citronovou kůrou. Podávejte s cukrem.