Bombardino
Zkusili jste někdy na sjezdovkách v Itálii ochutnat záhadný žluťoučký nápoj s kopcem šlehačky? Nebo jste neměli odvahu? Neváhejte, je to vážně bomba. Kalorická, alkoholická i chuťová.
100 ml světlého rumu
200 ml vaječného koňaku
200 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání
špetka skořice na posypání
Do čtyř silnostěnných sklenic rozdělte rum a vaječný koňak. V hrnci se silným dnem svařte mléko a dolijte ho do sklenic s alkoholem. Horký nápoj před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou a posypejte skořicí. Italové k bombardinu někdy přidávají kávu a místo rumu používají whisky.
Medtaxa
Dělala vám maminka v dětství medvědí mléko na zahřátí? Zesilte jeho účinky trochou tekutého slunce. K výrobě metaxy se používají sluncem vysušené vinné hrozny a ty tomuto voňavému nápoji předávají všechno teplo, které dostaly od sluníčka.
100 ml mléka
40 ml metaxy
1 lžička medu
Metaxu, mléko a med nalijte do šejkru. Dobře protřepejte a přelijte do sklenice. Podávejte s brčkem.
Mayská horká čokoláda
Mayové spolu s Aztéky objevili pro celý svět opravdový poklad, kakaové boby. Odtud byl už jen krůček k čokoládě, návykové pochoutce, která dokáže zahřát, vyvolat pocit štěstí i odstranit únavu.
1 chilli paprička
1000 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
1 celá skořice
200 g hořké čokolády
2 lžíce cukru nebo medu
1 lžíce mletých mandlí
Papričku omyjte, podélně rozkrojte, zbavte semínek a povařte ji ve 300 mililitrech vody, dokud se množství tekutiny nezredukuje na polovinu.
Do hrnce se silným dnem vlijte mléko, vložte vanilkový lusk rozkrojený podélně na polovinu a skořici. Zahřívejte, dokud se podél stěn hrnce neobjeví bublinky. Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a cukr nebo med. Míchejte, až se cukr i čokoláda rozpustí, a poté postavte mimo oheň.
Vyjměte vanilkový lusk i skořici. Po troškách přimíchejte tekutinu, ve které se vařila chilli paprička. Průběžně ochutnávejte, aby nápoj nepálil až příliš. Podávejte v malých hrníčcích ozdobených mletými mandlemi.
Broken leg
Bourbon Jim Beam má příchuť vanilky, karamelu a hnědého cukru. Drink z něj vyrobený voní a chutná trochu jako tekutý štrúdl. Navodí atmosféru babiččiny kuchyně a zahřeje hned dvakrát, na duši i po těle.
40 ml Jim Beam nebo jiného bourbonu
celá skořice
200 ml jablečného džusu
Džus ohřejte k bodu varu a nalijte jej do vysoké silnostěnné sklenice. Přilijte Jim Beam.
Do sklenice přidejte celou skořici, která zároveň poslouží jako skvělé míchátko. Právě skořice dala koktejlu (v překladu "Zlomená noha") jméno. Možná si také ze školy pamatujete interpretaci zákona o lomu světla: "Hůl do vody ponořená zdá se býti nalomená."
Voňavé svařené víno
Vůně citrusů k zimě patří, ale zkusit můžete i tenké plátky jablek nebo křížaly. Máte-li raději víno bílé, nahraďte likér a brandy bílým rumem.
1 láhev červeného vína
100 ml pomerančového nebo třešňového likéru
100 ml brandy
1 pomeranč
1 citron
3 cm čerstvého zázvoru
1 lžíce medu
5 kuliček nového koření
8 hřebíčků
1 celá skořice
špetka muškátového oříšku
V silnostěnném hrnci zahřívejte víno s likérem a brandy až k bodu varu. Zahřívejte opravdu pomalu, aby se všechny chutě propojily, ale nevařte, aby alkohol nevyprchal.
Pomeranč a citron oloupejte a nakrájejte na kousky. Zázvor oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Vše vsypejte do vína spolu s medem a kořením. Hrnec sejměte z ohně a nápoj nechte dvacet minut louhovat. Před podáváním opět zahřejte.
Rumový punč
Taky jste si mysleli, že punč vynalezli Angličané jako prostředek v boji proti mlze a dešti? Omyl. Stejně jako spoustu jiných pochoutek si ho přivezli z Indie. Panča znamená v Indii pět a z pěti ingrediencí se také punč zpravidla skládá.
120 ml brusinkového džusu
30 ml rumu, například Matusalem Clássico
20 ml calvadosu
20 ml citronové šťávy
1 celá skořice
Džus se skořicí a citronovou šťávou zahřejte téměř k bodu varu. Nalijte do silnostěnné sklenice a přidejte rum a calvados. Ozdobte jablkem a citronovou kůrou. Podávejte s cukrem.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist