Začal se vyrábět v roce 1975 v pražských Michelských pekárnách na počest čerstvě otevřené trasy metra C. Kromě názvu odkazuje na metro i tvarem, ba dokonce formou - stejně jako měla tehdy souprava podzemního vlaku čtyři vagony, i dezert se prodával a dodnes prodává v balení po čtyřech kusech. Šlo o jeden z prvních trvanlivých cukrářských výrobků na našem trhu. Recepturu získala pekárna spolu s nákupem výrobní linky z Holandska. Kromě běžných zákazníků si na Metru pochutnávali také spartakiádní cvičenci, do jejichž jídelen byl dezert hromadně dodáván.
Foto: David Raub
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist