Začal se vyrábět v roce 1975 v pražských Michelských pekárnách na počest čerstvě otevřené trasy metra C. Kromě názvu odkazuje na metro i tvarem, ba dokonce formou - stejně jako měla tehdy souprava podzemního vlaku čtyři vagony, i dezert se prodával a dodnes prodává v balení po čtyřech kusech. Šlo o jeden z prvních trvanlivých cukrářských výrobků na našem trhu. Recepturu získala pekárna spolu s nákupem výrobní linky z Holandska. Kromě běžných zákazníků si na Metru pochutnávali také spartakiádní cvičenci, do jejichž jídelen byl dezert hromadně dodáván.

Foto: David Raub

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist