Když vchází do restaurace, číšník se uklání a zdraví jej slovy: "Dobrý den, pane hrabě." Czernin se jen shovívavě pousměje: "Není nutné, aby mě lidé oslovovali šlechtickou hodností, ale beru to jako vyjádření vztahu k historii a úctu k předkům," říká Czernin, příslušník rodu, který je od nepaměti úzce spojený s Čechami a jehož linie sahá až do doby Přemyslovců.

K obědu si vybral restauraci s příznačným názvem Monarchie. Je to menší, útulný podnik, v pasáži Lucerna v centru Prahy a jeho majitelkou je Dagmar Havlová, švagrová Václava Havla. Menu, které si Czernin nechal sestavit, zní poměrně jednoduše: jako předkrm jehněčí parfait s brusinkami, následuje domácí zelná polévka, hlavním chodem jsou brynzové halušky a rybízový sorbet jako tečka. "Líbí se mi, že tu vaří klasická jídla, do nichž používají suroviny přímo z biofarmy," pochvaluje si Czernin a zakusuje se do tmavě hnědého jehněčího. Do zdejšího prostředí se čtyřiačtyřicetiletý Czernin dokonale hodí. Nad jeho hlavou visí obrazy šlechticů a vchod restaurace zdobí zvětšená fotokopie svatebního menu Humprechta Czernina.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se