Pokud se v jedné větě objeví šnek a slovo související s gastronomií, většina lidí se v mysli přenese do Francie. Přitom není zdaleka nutné cestovat tak daleko. Tuny šnečích specialit ročně vyrobí Delicatessen Snailex, firma rodiny Součkových z Brna.
V dlouhé úzké místnosti ve sklepě rodinného domu vytahuje Dorota Součková z ulity jednoho šneka za druhým a dělí je na čtyři nestejnoměrné hromádky. V jedné pomalu přibývají šnečí játra, delikatesa, kterou jako první na světě objevili právě brněnští producenti šnečích specialit, z druhé nádoby během chvilky vypadávají vršící se ulity. A do třetí rovná kousky masa, tedy hlemýždí nohy. Do té poslední odhazuje všechno ostatní, co se nedá pro výrobu delikates využít. "Maso se pak znovu několik hodin vaří a měkké kousky zavařujeme do bujonu pro univerzální použití, nebo z něj připravujeme hotové předkrmy. Nabízíme třeba šneky po burgundsku nebo v lanýžovém másle," popisuje postup Součková, která si tyto "francouzské" recepty vymýšlela sama.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.