Kdyby mělo litevskou kuchyni charakterizovat jedno slovo, bylo by to asi "sytá". Základ gastronomie tohoto pobaltského státu tvoří krmě, které je radno spláchnout půl litrem piva nebo nějakým místním digestivem.

Asi nejslavnější specialitou jsou cepelinai: obří plněné bramborové knedlíky přelité smetanou a posypané škvarky, která má obsah tuku někde kolem padesáti procent. Propracovat se od jedné patky knedlíku (připomínajícího tvarem slavnou vzducholoď) ke druhé je úkol hodný dřevorubce po šichtě.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se