O prvenství v množství vyprodukovaného vína soupeří v posledních několika letech Francie s Itálií, teprve s odstupem následuje další tradiční vinařská země, Španělsko. Víno je ve Francii součástí národní kultury, a tak není divu, že produkce révy i výroba vlastního moku je tu kontrolovaná a kategorizovaná. Součástí tohoto systému je vymezení oficiálních oblastí, kde se vinná réva pěstuje. A právě mapu hlavních vinařských oblastí ve Francii dnes přinášíme.
Základem vymezení je tzv. terroir, nepřeložitelný koncept zahrnující geografické, klimatické, půdní a jiné charakteristiky regionu, které vytvářejí jedinečné prostředí pro pěstování vinné révy. Pohled na mapu ukazuje, že víno se zčásti pěstuje tam, kde bychom to očekávali - tedy v klimaticky teplejších oblastech, jako jsou údolí Rhôny či Loiry, případně u jižního pobřeží. Jinde si už ale s tak jednoduchým vysvětlením nevystačíme. Například Champagne, nejproslulejší oblast světa co do produkce šumivých vín, nacházející se východně od Paříže, má poměrně vlhké a také chladnější podnebí. Tady je klíčem k úspěchu, vedle techniky zpracování, zejména zvláštní složení půdy.
Nejzajímavějším šumivým vínům světa, nejen těm z Francie, se věnujeme v tématu na stranách 8-17.
5000
vinaři
Takové množství vinařů v oblasti Champagne vyrábí víno z vlastních hroznů.
1935
zákony
V tomto roce byly ve Francii přijaty první moderní zákony na kontrolu kvality vín.
42 mil.
produkce
Předpokládaná produkce vína ve Francii v roce 2013 (v milionech hektolitrů)
Zdroj: Kobrand corp.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist