O prvenství v množství vyprodukovaného vína soupeří v posledních několika letech Francie s Itálií, teprve s odstupem následuje další tradiční vinařská země, Španělsko. Víno je ve Francii součástí národní kultury, a tak není divu, že produkce révy i výroba vlastního moku je tu kontrolovaná a kategorizovaná. Součástí tohoto systému je vymezení oficiálních oblastí, kde se vinná réva pěstuje. A právě mapu hlavních vinařských oblastí ve Francii dnes přinášíme.

Základem vymezení je tzv. terroir, nepřeložitelný koncept zahrnující geografické, klimatické, půdní a jiné charakteristiky regionu, které vytvářejí jedinečné prostředí pro pěstování vinné révy. Pohled na mapu ukazuje, že víno se zčásti pěstuje tam, kde bychom to očekávali - tedy v klimaticky teplejších oblastech, jako jsou údolí Rhôny či Loiry, případně u jižního pobřeží. Jinde si už ale s tak jednoduchým vysvětlením nevystačíme. Například Champagne, nejproslulejší oblast světa co do produkce šumivých vín, nacházející se východně od Paříže, má poměrně vlhké a také chladnější podnebí. Tady je klíčem k úspěchu, vedle techniky zpracování, zejména zvláštní složení půdy.

Nejzajímavějším šumivým vínům světa, nejen těm z Francie, se věnujeme v tématu na stranách 8-17.

5000
vinaři

Takové množství vinařů v oblasti Champagne vyrábí víno z vlastních hroznů.

1935
zákony

V tomto roce byly ve Francii přijaty první moderní zákony na kontrolu kvality vín.

42 mil.
produkce

Předpokládaná produkce vína ve Francii v roce 2013 (v milionech hektolitrů)

Zdroj: Kobrand corp.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist