Hlavní základ čínské kuchyně tvoří tradičně rýže - buď jako taková, nebo v podobě rýžových nudlí. Na severu Číny ji nahrazuje pšenice ve formě nudlí nebo knedlíčků a plněných placek. Z masa se nejčastěji používá vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbené jsou také ryby a mořské plody.Zelenina je součástí téměř každého pokrmu, buď jako doplněk masa, nebo jako samostatné jídlo. Hojně se využívají různé druhy zelené listové zeleniny, bambusové výhonky, houby, mořské řasy, ředkev a paprika. Vejce se v Číně konzumují na několik způsobů, slepičí, kachní nebo třeba křepelčí. Jako svačina, která je k dostání ve všech nonstop prodejnách, jsou populární čajová vejce, což jsou vejce vařená v nálevu z čaje, sojové omáčky a anýzu. Další oblíbenou vaječnou pochoutkou jsou pro turisty poněkud odpudivě vypadající stoletá vejce, jež se vyrábějí tak, že se vejce uzavře v nádobě se směsí hlíny, páleného vápna, čaje, rýžových slupek a soli. Mléčné výrobky kromě oblastí Tibetu a Sin-ťiangu (Xinjiang) tradičně využití neměly, ale i když je v čínské kuchyni najdeme zřídka, jejich popularita v poslední době stoupla, a poptávka tak zatřásla cenami mléčných výrobků i mimo Čínu.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se