Rybí maso je v Čechách a na Moravě stále trochu opomíjenou potravinou navzdory tomu, že našemu tělu poskytuje bílkoviny, minerály i energii. Ryby jsou po nenáročné tepelné úpravě lehce stravitelné, vysoce dietní, vhodné i pro lidi, kteří trpí kornatěním cév a dnou.

Fenykl je u nás známý především v podobě semínek na dokořenění chleba, cukrovinek či sladkého pečiva. Využívá se také k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla a salátů. Fenykl je vyhledávaný i jako léčivka. V poslední době však roste obliba florentinského fenyklu, zeleniny, pro kterou je typická nasládlejší chuť připomínající anýz. Díky ní lidé fenykl buď milují, nebo ho nemusí. Fenykl se používá syrový do salátů, ale lze ho i dusit či péct - jeho chuť je díky vaření delikátnější. Italové ho přidávají do omáček a polévek. Hodí se k dalším druhům zeleniny, masům a velice dobře právě k rybám, a to sladkovodním i mořským. To přesně ví také šéfkuchař Radek David.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se