Těžko říci, kolik spálí rockový zpěvák na pódiu kalorií, když to pořádně rozjede. Natož takový Freddie Mercury. Ještě třiadvacet let po jeho smrti si fanoušci pouštějí ze záznamů jeho slavné výstupy se skupinou Queen. A také stále pátrají po nejrůznějších detailech z jeho života.

RECEPT

Cibulový koláč pro Freddieho

Recept z připravované kuchařky Freddieho královská kuchyně. Peter Freestone, asistent a přítel slavného zpěváka, o tomto jídle tvrdí, že ho v Mercuryho rezidenci chystali pokaždé, když čekali u stolu nějakého vegetariána.

 

Suroviny:

50 g hladké mouky, 

50 g celozrnné mouky, 

kypřicí prášek, 

špetka soli, 

1/2 lžičky hořčice, 

50 g másla, 

40 g zralého sýra čedar, 

15 g parmezánu, 

studená voda

 

Náplň: 

700 g cibule, 

50 g másla, 

2 vejce, 

110 g smetany, 

1 polévková lžíce nastrouhaného čedaru, 

sůl, pepř

 

Ve velké míse smícháme sůl, hořčici, máslo a mouku s kypřicím práškem. Propojíme tak, aby vznikla směs podobná žmolence. Pak vmícháme sýr a přiléváním studené vody zpracujeme v tuhé těsto. Zabalíme je do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a dáme do ní nahřát plech. Na másle orestujeme cibulku dozlatova, necháme vychladnout. Pak rozválíme těsto a přeneseme je do kulaté koláčové formy či na plech. Propícháme je vidličkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Poté vyndáme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dalších 5 minut, dokud těsto neztuhne. Na předpečené těsto pak rozložíme cibuli, zalijeme rozšlehaným vejcem se smetanou a kořením, posypeme sýrem a pečeme ještě dalších 30 minut, dokud se náplň nenafoukne a neopeče dozlatova.

Mercury si jej uměl vychutnat. Platilo to v soukromí, muzice a nakonec i u stolu. Extravagantní rocková hvězda si libovala v okázalosti - hudební, módní i kulinářské. V restauraci si z menu pečlivě vybíral, nestávalo se, že by si objednal bez předchozí diskuse s obsluhou. Jedl rád a dobře. Ačkoli si ale mohl dovolit nejlepší lahůdky, nechával si většinou připravovat jídla skromnější a dostupnější, než bychom předpokládali.

O tom, co mu chutnalo, co si nechával vařit při různých příležitostech či jaké bylo jeho zamilované jídlo, se zatím v jeho biogra­fiích moc nedočteme. Což by měla změnit právě připravovaná kniha vzpomínek a receptů, které sepsal jeho asistent, komorník a v jedné osobě také blízký přítel Peter Freestone. Knížka dostala název Freddieho královská kuchařka.

Zbývá vám ještě 50 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.