Není moc národů, které si tak potrpí o vánočních svátcích na dodržování gastronomických tradic jako my Češi.
V potu tváře chystáme zavedený štědrovečerní jídelníček, a ačkoli kapr nevoní úplně všem, nesmí chybět, stejně jako šupiny v peněžence. Pokud jde o bramborový salát, tam už vůbec končí legrace. Většina domácností - co se štědrovečerního menu týká - "jede" stále jako přes kopírák.
Na stůl přichází nejprve polévka rybí, hrachová nebo čočková, někde připravují také zelňačku. Pak následuje smažená ryba a bramborový salát. Občas někdo navíc smaží řízky nebo peče drůbeží roládu.
A jako sladká tečka? Jablečný štrúdl a ovoce, tedy jablka, sušené švestky, občas nějaká ta exotika. Že by Čecha napadlo dát na sváteční stůl kaštany? Tak na to jsme si ještě nezvykli...
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.