Domácí karamelový větrník
Kdekdo má k odpalovanému těstu respekt, přitom není vůbec složité. Jak se dělá pravý domácí větrník (nebo ještě jednodušší věneček), nám ukázal ve studiu Ola Kala šéfkuchař Michal Nikodém.
Ingredience:
korpusy:
125 ml mléka,
125 ml vody,
100 g másla,
2,5 g soli,
25 g cukru krupice,
170 g hladké mouky,
210 g celých vajec
vanilková šlehačka:
125 ml mléka,
75 g cukru krupice, 1 sáčku vanilkového
pudinku,
1/4 vanilkového lusku,
150 ml šlehačky (30%)
karamelová šlehačka:
100 g cukru krupice,
2x 150 ml šlehačky
fondánová poleva:
200 g fondánové hmoty,
3 lžíce cukru krystal,
trocha vody
Postup:
Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku, 2 minuty mícháme neboli "odpalujeme", až se těsto odlepuje od stěn kastrolu. Přendáme je do mísy, necháme mírně zchladnout a pak za stálého míchání postupně přidáváme vejce a opět co nejlépe propracujeme. Cukrářským sáčkem s trubičkou stříkáme na plech s pečicím papírem libovolné tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30 minut. Větrníky vyběhnou, a když chceme vyzkoušet, zda už jsou, zaklepeme na spodní část. Pokud duní, je hotovo.
Rozkrojíme je a plníme.
Z mléka, cukru, pudinku a vanilkového lusku uvaříme hustý pudink, vaříme 2 minuty. Pak vyšleháme do zchladnutí, přidáme šlehačku a pudink jí nadlehčíme.
Utavíme cukr na karamel barvy lesního medu, přilijeme 150 ml šlehačky a provaříme do rozpuštění. Necháme vychladit, přidáme zbytek šlehačky a vyšleháme do tuha.
Na polevu utavíme cukr na téměř černý karamel, zalijeme vodou, provaříme. Ve vodní lázni rozpustíme fondán, kterým dobarvíme polevu, a dozdobíme povrch větrníků.
Povrch se leskne bohatou cukrovou polevou lehce zbarvenou a ochucenou karamelem. Pod vydutým bříškem křehkého těsta poduška z karamelové smetany, pod ní vylehčený vanilkový krém na spodní části rozkrojeného bochánku. Čím je vyšší, tím lákavější. Nadýchaný dezert, kterému se nedá odolat.
Tedy pokud je větrník nešizený, poctivý a čerstvý, ne jako ti rozpláclí zvlhlí strašáci, které stále ještě nabízejí v některých českých cukrárnách. Samozřejmě, dnes už není těžké najít si lepší podnik, ale přece jen, domácí větrník je domácí. Pokud si chcete tuhle dobrotu dopřát v širším rodinném kruhu, trocha úsilí se určitě vyplatí.
A mimochodem, upečené tvary z odpalovaného těsta se moc dobře mrazí. Takže pak už stačí jen vyrobit jednoduchý krém nebo naplnit ovocem a šlehačkou, a máte po ruce efektní dezert i pro nečekanou návštěvu.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.