1. Jak si vybírám cíl svých cest
Jsem hodně ovlivněn svou profesí, proto je pro mě rozhodující úroveň poskytovaných služeb i cestovního ruchu a také ekonomika dané země. Samozřejmě ale očekávám i zajímavé gastronomické zážitky a nové poznatky. V tomto směru moje očekávání naprosto splnilo Švýcarsko (na snímku socha Freddieho Mercuryho v Montreux), kde jsem studoval hotelový management.
2. Které tři vlastnosti musí mít můj/moji spolucestující
Kolem sebe mám rád ty, od kterých se mohu něco nového naučit, sdílet své zkušenosti s jejich a být schopen s nimi diskutovat o každodenních problémech.
3. Bez čeho se na cestách neobejdu
S ohledem na profesi mívám v zavazadle vždycky nějaké barmanské nebo aommeliérské knihy nebo jinou odbornou literaturu. Ale samozřejmě si nezapomenu přibalit ani talismany a fotky mé rodiny.
4. Kde jsem potkal nejmilejší lidi
Na zajímavé lidi narazíte všude, ale ty nejmilejší jsem našel ve Švýcarsku v Hotelu HIM. Nemůžu zapomenout ani na své působení v Hotelu Kuda Huraa na Maledivách (na fotce). Místní lidé jsou důkazem, že přestože jsou z "Malých divů", mají velké srdce a jsou velmi přátelští.
5. Můj nejsilnější gastronomický zážitek
Jedny z nejlepších restaurací jsem navštívil v New Yorku, Los Angeles a Dubaji, kde jsou originalita, speciální koncept a kvalita na prvním místě. Setkáte se tu s nejnovějšími trendy a hosté odtud odcházejí překvapeni novinkou nebo zajímavým momentem.
6. Nejcennější suvenýr, který jsem si přivezl
Z každé cesty se snažím přivézt suvenýr nebo maličkost pro rodinu a blízké přátele. Je to většinou nějaká drobnost, která mi právě padne do oka. Nejdůležitějšími suvenýry jsou ale zážitky, momenty a vzpomínky na přátele nebo hosty z různých koutů světa.
7. Co mě na cestách nejvíc překvapilo
Opět se vrátím ke Švýcarsku, kde jsem žil nejdéle. Země má v pohostinství nejdelší tradici a má taky gastronomii na nejvyšší úrovni. Ve zdejších školách předávají zkušenosti profesionální lektoři. Studenti je respektují, podporují se navzájem a chodí do hodin s nadšením, co nového se zase přiučí. S něčím podobným se zatím v Česku nesetkáte.
8. Tři zásady, které na cestách vždy dodržuji
Před delším pobytem v zahraničí si vždycky rád dám něco z typicky české kuchyně. Samozřejmě se nezapomenu rozloučit s celou rodinou a sbalit právě svoje talismany.
9. V čem jsou lidé všude na světě stejní
Kazdy národ i kontinent má své tradice a specifické vlastnosti. V mé branži ale mají lidé všude na světě snahu být kreativní, chtějí poznávat nové věci a přinášet nezapomenutelné zážitky svým hostům.
10. Kam se rád vracím
Rád jezdím k rodičům do rodného Javorníku ve Slezsku. Rád se vracím i do slunečné Kalifornie a mého oblíbeného San Diega. Jedním z míst, kde bych se chtěl jednou usadit, je i moje "studentské" město Montreux ve Švýcarsku.
Foto: Shutterstock, Archiv HN