1. Jak si vybírám cíl svých cest
Jsem hodně ovlivněn svou profesí, proto je pro mě rozhodující úroveň poskytovaných služeb i cestovního ruchu a také ekonomika dané země. Samozřejmě ale očekávám i zajímavé gastronomické zážitky a nové poznatky. V tomto směru moje očekávání naprosto splnilo Švýcarsko (na snímku socha Freddieho Mercuryho v Montreux), kde jsem studoval hotelový management.
2. Které tři vlastnosti musí mít můj/moji spolucestující
Kolem sebe mám rád ty, od kterých se mohu něco nového naučit, sdílet své zkušenosti s jejich a být schopen s nimi diskutovat o každodenních problémech.
3. Bez čeho se na cestách neobejdu
S ohledem na profesi mívám v zavazadle vždycky nějaké barmanské nebo aommeliérské knihy nebo jinou odbornou literaturu. Ale samozřejmě si nezapomenu přibalit ani talismany a fotky mé rodiny.
4. Kde jsem potkal nejmilejší lidi
Na zajímavé lidi narazíte všude, ale ty nejmilejší jsem našel ve Švýcarsku v Hotelu HIM. Nemůžu zapomenout ani na své působení v Hotelu Kuda Huraa na Maledivách (na fotce). Místní lidé jsou důkazem, že přestože jsou z "Malých divů", mají velké srdce a jsou velmi přátelští.
5. Můj nejsilnější gastronomický zážitek
Jedny z nejlepších restaurací jsem navštívil v New Yorku, Los Angeles a Dubaji, kde jsou originalita, speciální koncept a kvalita na prvním místě. Setkáte se tu s nejnovějšími trendy a hosté odtud odcházejí překvapeni novinkou nebo zajímavým momentem.
6. Nejcennější suvenýr, který jsem si přivezl
Z každé cesty se snažím přivézt suvenýr nebo maličkost pro rodinu a blízké přátele. Je to většinou nějaká drobnost, která mi právě padne do oka. Nejdůležitějšími suvenýry jsou ale zážitky, momenty a vzpomínky na přátele nebo hosty z různých koutů světa.
7. Co mě na cestách nejvíc překvapilo
Opět se vrátím ke Švýcarsku, kde jsem žil nejdéle. Země má v pohostinství nejdelší tradici a má taky gastronomii na nejvyšší úrovni. Ve zdejších školách předávají zkušenosti profesionální lektoři. Studenti je respektují, podporují se navzájem a chodí do hodin s nadšením, co nového se zase přiučí. S něčím podobným se zatím v Česku nesetkáte.
8. Tři zásady, které na cestách vždy dodržuji
Před delším pobytem v zahraničí si vždycky rád dám něco z typicky české kuchyně. Samozřejmě se nezapomenu rozloučit s celou rodinou a sbalit právě svoje talismany.
9. V čem jsou lidé všude na světě stejní
Kazdy národ i kontinent má své tradice a specifické vlastnosti. V mé branži ale mají lidé všude na světě snahu být kreativní, chtějí poznávat nové věci a přinášet nezapomenutelné zážitky svým hostům.
10. Kam se rád vracím
Rád jezdím k rodičům do rodného Javorníku ve Slezsku. Rád se vracím i do slunečné Kalifornie a mého oblíbeného San Diega. Jedním z míst, kde bych se chtěl jednou usadit, je i moje "studentské" město Montreux ve Švýcarsku.
Foto: Shutterstock, Archiv HN
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist