Lančmít značky Tulip, vyrobený pro německý trh v Dánsku, je z vepřového masa. Česká verze téže konzervy − na první pohled téměř stejné − je z kuřecího separátu. Hmatatelným důkazem o dvojí kvalitě potravin nedávno vyzbrojili ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) odborníci z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Čeští daňoví poplatníci za toto zjištění zaplatili půl milionu korun a český politik nyní diskriminaci řeší na unijní půdě. Český spotřebitel se má chováním dánského producenta lančmítů a dalších nadnárodních potravinářských firem, které šidí jídlo pro Evropany z Východu, cítit pohoršen.
V tuzemsku přitom kuřecí separát vůbec není v nemilosti. S tím, jak v posledních letech roste domácí produkce drůbežího a prodává se více porcovaného masa, chrlí jatka i více této růžové hmoty. K tomu Češi ještě snědí i to, co neupotřebí Němci, Francouzi či Poláci. Jíst separát, odborně řečeno strojně oddělené maso, které vzniká rozdrcením skeletů (chrupavky, šlachy, kosti se zbytkem masa) drůbeže či prasat po vykostění jatečných těl, naučili spotřebitele zdejší potravináři. Lacinou surovinou nastavují různé uzeniny, paštiky, sekané či masové konzervy. V některých není ani gram masa, pouze čistý separát.
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.