Na rozhodnutí o tom, kdo a jak postaví nové jaderné zdroje v Česku, dochází čas. Šéf ČEZ Daniel Beneš už více než rok varuje, že s výběrem dodavatele bloků se musí začít co nejdřív. Jinak nový reaktor nestihne nahradit ty dosluhující. Vedení firmy nyní kvůli výstavbě navrhuje, ať se firma rozdělí a část, kterou ze 100 procent ovládne stát, jádro postaví.

"Myslím, že je to hloupost," říká ale v rozhovoru pro HN ministr průmyslu Tomáš Hüner. Pokusí se o tom přesvědčit i vládu s premiérem Andrejem Babišem. Nový blok, který je schopen pokrýt až desetinu spotřeby celé České republiky, přitom podle nich potřebujeme.

HN: Proč vláda k otázce výstavby jádra doteď mlčela?

Čekali jsme, až budeme mít podklady. Nyní mám konečně v ruce materiál, který bude k výstavbě nových jaderných zdrojů v Dukovanech a Temelíně prezentován toto pondělí na stálém výboru pro jadernou energetiku. Problém je, že poté, co jsem si ho přečetl, mám pocit, že jsem si objednal operu a dostal jsem maximálně její předehru. Já od ČEZ očekávám skript všech dějství včetně velkého finále. Jsem tu tři měsíce i s cestou, chvíli nám trvalo se vším tím prokousat. Trochu jsem čekal, že dostaneme jiné odpovědi.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se