To nejjednodušší je často nejlepší, říkával slavný francouzský kuchař Joël Robuchon. Třiasedmdesátiletý restauratér s největším počtem michelinských hvězd, jenž provozoval podniky na třech kontinentech, včera zemřel.
Prestižní gurmánský průvodce Gault et Millau v roce 1989 Robuchona jmenoval "šéfkuchařem století". Svým uměním a perfekcionismem inspiroval a vyučil mnohé dnešní slavné "televizní" šéfkuchaře, včetně hubatého Gordona Ramsayho. Sám se proslavil stylově − receptem na bramborovou kaši.
Rychlý nástup
Robuchon se narodil těsně před koncem druhé světové války do chudé rodiny se čtyřmi dětmi. Otec pracoval jako zedník, matka byla v domácnosti. Studoval v církevní škole, kde se vůbec nejvíc zajímal o kuchyni. Tam si uvědomil, že místo kněžské sutany by raději oblékl kuchařskou zástěru. V patnácti letech nastoupil do hotelu v Poitiers, kde se začal učit na kuchaře-cukráře.
Co se dočtete dál
- Jak to bylo se slavnou bramborovou kaší?
- Proč Robuchon v padesáti letech odešel a proč se vrátil?
- Jak se stavěl k módním trendům a televizním show?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.