Zaměstnavatelé si stěžují na nízkou úroveň znalostí absolventů učňovských oborů. Při náboru ve školách naráží také na to, že většina učňů nechce po absolvování pracovat v oboru. Podnikům tak nezbývá než slevit z nároků na uchazeče o práci a zaměstnávat lidi bez potřebného vzdělání a zkušeností. A pak se i několik let věnovat jejich zaškolování.
"Mladí lidé po vyučení skoro nic neumí, nedávno například přišel číšník, který neuměl nosit talíře. Kulhají teoretické, ale hlavně praktické znalosti, nemají základy. Když ale mají zájem, většinou se velmi rychle zorientují, po půlroce je každý plnohodnotným členem týmu," vysvětluje šéfkuchař Martin Matys z restaurace Brasileiro U Radnice, která patří do gastronomické sítě Ambiente. Společnost po uchazečích o práci nevyžaduje znalost cizích jazyků ani odpovídající vzdělání.
Podle HR manažerky Ambiente Evy Králové nemají studenti gastronomických oborů zájem o brigádu ani uplatnění v oboru, protože platy kuchařů a číšníků se s jejich představou o výši příjmu neslučují. "Kolegové měli nedávno přednášku na kuchařském učilišti, a když se zeptali, kolik dětí chce v gastronomii pracovat, přihlásili se sotva tři žáci. O nabízenou brigádu neměl zájem nikdo," říká. Ambiente zaměstnává zhruba 900 lidí a aktuálně obsazuje 20 pozic. Nezájem lidí o obor ilustruje také loňská zkušenost HR manažerky Králové. "Loni jsme učňům z jedné gastronomické školy nabídli, že jim uhradíme školné, když pro nás po ní budou dva roky pracovat. Přihlásila se jen jedna slečna," říká.
Co se dočtete dál
- V placené části článku se dále mimo jiné dočtete, který řemeslný obor je momentálně v Česku asi nejohroženější. Jaké dovednosti a znalosti dnes mladí učňové postrádají nejvíc?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.