Karlovarský kraj
1. místo Kristina Tomandlová
Specializuje se na výrobu originálních pracovních uniforem pro hotelový a wellness program ve spolupráci s německou firmou, která tyto výrobky dodává do Německa, Rakouska a Švýcarska. Díky dlouhodobé spolupráci s touto firmou si udržuje přehled o profesních trendech v oboru gastronomie. Na tuzemském trhu vytváří pro jednotlivé klienty specifické kolekce oděvů. "Nyní, vzhledem ke kladným a doporučujícím ohlasům, hledáme cesty ke zvýšení kapacity výroby a k udržení stávající dobré kvality," uvedla Kristina Tomandlová. Jejími zákazníky jsou například hotely Savoy, Bristol, Kolonáda, Imperial Karlovy Vary nebo Grandhotel Pupp.
Další pořadí: 2. místo Daniel Jaša, 3. místo Milena Nováková
Olomoucký kraj
1. místo Jiří Ďuriš
Chtěl se jako nadšený student průmyslového designu věnovat něčemu, co v průběhu posledních desítek let nepodstoupilo žádný redesign. Vzpomněl si na pohřeb své matky v 80. letech, který se nesl v duchu bezmoci a smutku. Od té doby se toho v tomto směru moc nezměnilo. Dlouho vymýšlel nové tvary pohřebních předmětů a hledal správnou cestu. Poté co byl první model na světě, navštívil několik lidí z pohřebních ústavů a krematorií. Nyní má domluvenou spolupráci s více než 80 pohřebními službami po celé ČR. "Můj produkt je jiný nejen tvarem a barevností, ale hlavně myšlenkou návratu důstojného rozloučení," uvádí Ďuriš.
Další pořadí: 2. místo Pavel Nýdrle, 3. místo Jitka Kunrtová
1. místo Kristina Tomandlová
2. místo Jiří Ďuriš
3. místo Pavla Soletka Krátká
Jihomoravský kraj
1. místo Hana Bartoníková
Věnuje se vinařství a vinařské turistice. "Jsme rodina, která dlouhodobě s úctou a pokorou vzhlíží k rakouskému modelu agroturistiky, kde se vše vzájemně doplňuje, přistupuje se šetrně k přírodě a výsledkem je spokojená rodina sedláka," říká Hana Bartoníková. Vybudovala malý penzion a butikové vinařství. Vzápětí zřídila informační centrum, pro hosty začala pořádat různé výlety do vinic a provádí sklepními uličkami. Samostatnou kapitolou je pěstování černého bezu, této u nás neprávem opomíjené byliny. Aktuálně s manželem hospodaří na 11 hektarech vinic a jednom hektaru sadu bezu černého.
Další pořadí: 2. místo Martin Škrobák, 3. místo Hana Bačíková
Hlavní město Praha
1. místo Jan Král
Hned od začátku mělo jím vyrobené müsli v rodině a mezi známými skvělý ohlas. První "výrobnu" zřídil v rodném pokoji u rodičů. Pekl vždy v neděli a přes týden prodával známým. Později spustil e-shop a müsli zamířilo do prvních obchodů. Nyní už má samostatnou provozovnu v Horoměřicích. Dodává přibližně do sta koloniálů a obchodů se zdravou výživou. V portfoliu má 18 druhů výrobků. "Chci udržet trend pozvolného růstu rozšiřováním věrné zákaznické základny. To, co dělám, nevede k rychlému zbohatnutí, beru to jako způsob celoživotní obživy," říká Jan Král. Kromě müsli vyrábí pečené ořechy v medu, pečenou kaši a sušenky.
Další pořadí: 2. místo Jan Beran, 3. místo Petr Nosek
Liberecký kraj
1. místo Ladislav Sluka
Začal s několika kusy ručního nářadí a v dílně trávil 16 hodin denně. Specializuje se na výrobu nábytku gotického a inspirovaného gotikou. "Postupně jsem se věnoval hlubšímu studiu starých technik a užíval je v praxi. Více jsem začal vyrábět ručně, používat kostní klíh, povrch ručně hoblovat. Přestal jsem vyrábět na strojích a většinu práce dnes dělám ručně, tak jako ve středověku," říká Ladislav Sluka. Jeho nábytek byl vystavován u příležitosti výročí Karla IV. v muzeu v Tišnovském klášteře, nejvýznamnější pro něj byla výstava v Rožmberském paláci na Pražském hradě v rámci výstavy Koruna na dlani.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.