Za renesanci cukrářství v Česku vděčí obor mimo jiné Ivetě Fabešové. Útlá blondýna se širokým úsměvem dokázala Čechy přesvědčit, že cukrařina není v gastronomii něco druhořadého, a měla jako první na trhu odvahu nacenit své dezerty i práci podle jejich skutečné hodnoty. Právě tím se podílela na změně pohledu na cukrářské řemeslo. Když vzpomíná na své začátky, neubrání se úsměvu. "Bylo mi jedno, jestli jsem v cukrárně trávila dvanáct nebo šestnáct hodin. Spala jsem ve výrobě na matraci, protože nemělo smysl jet domů," říká cukrářka o tom, jak vypadal její život při otevření první cukrárny IF Café v Praze na Vinohradech v roce 2012. Nadšení považuje dodnes, spolu s pečlivostí, za nejdůležitější hodnoty cukrářství.

Začít podnikat se definitivně rozhodla v roce 2010, poté co účinkovala v kuchařské reality show Na nože. Nyní má čtyři cukrárny v hlavním městě, kde zaměstnává přes 80 lidí, založila akademii International Prague Pastry Academy, kde spolu se světovými hvězdami cukrařiny učí kolegy, laiky i děti, a k tomu se stará o svou rodinu a dva potomky.

Od té doby, co se stala cukrářkou na plný úvazek, se toho podle ní na tuzemském trhu dost změnilo. "Lidé pochopili, že i cukrárna může být byznys, a investují jak do interiéru, tak do technologií nebo vzdělání. Tím ovlivňují zákazníky, kteří jsou ochotní si za kvalitní dezerty připlatit," domnívá se Fabešová. A její přístup očividně funguje. Loni měly cukrárny IF Café obrat kolem 100 milionů korun.

Stále však považuje cukrářskou práci za nedoceněnou. "Na výrobu kvalitních dezertů potřebujete zkušenosti a stojí vás taky dost peněz, když ty neprodané na konci dne vyhodíte. Věneček prostě nemůže stát 20 korun," tvrdí úspěšná cukrářka.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se