Lidé ze start-upu Mewery měli velmi drahý, ale památný oběd. Na začátku ledna se sešli v laboratoři pronajaté od Mendelovy univerzity v Brně a ochutnali umělou vepřovou kuličku, kterou sami deset týdnů pěstovali. Výrobek zatím nelze koupit, odhadovaná cena malého kousku masa z vepřových buněk a buněk mikrořas se však pohybuje v tisících korun. Jedná se totiž o první prototyp kultivovaného masa ve střední a východní Evropě.

„Naše hybridní maso jsme usmažili v oleji a získali jsme tak křupavou kuličku. Chutnala jako vepřový karbanátek a nebyla ochucená, dokonce ani osolená, takže popisuji čistou chuť, na které budeme dále stavět,“ říká zakladatel start-upu Roman Lauš.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.