Zejména v jihoevropských zemích bývá olivový olej oprávněně označován jako „kuchyňské zlato“. Na Španělsko, Itálii či Řecko připadají více než dvě třetiny celosvětové produkce této nesmírně cenné suroviny, využívané také k výrobě kosmetických přípravků a léčiv. Příprava salátových dresinků, marinád a různých studených pokrmů, které se jím zakapávají, se však během minulých měsíců citelně prodražila. Hlavním důvodem je pokračující sucho, které zasáhlo četné jihoevropské regiony, kde jsou olivovníkové háje, i to, že pěstitelům výrazně stouply produkční náklady.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.