Zejména v jihoevropských zemích bývá olivový olej oprávněně označován jako „kuchyňské zlato“. Na Španělsko, Itálii či Řecko připadají více než dvě třetiny celosvětové produkce této nesmírně cenné suroviny, využívané také k výrobě kosmetických přípravků a léčiv. Příprava salátových dresinků, marinád a různých studených pokrmů, které se jím zakapávají, se však během minulých měsíců citelně prodražila. Hlavním důvodem je pokračující sucho, které zasáhlo četné jihoevropské regiony, kde jsou olivovníkové háje, i to, že pěstitelům výrazně stouply produkční náklady.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze