Dva týdny jedla každá jinak. Čtyřiadvacetiletá Aimee jen takzvané ultrazpracované potraviny, jako jsou instantní polévky, jídla do mikrovlnné trouby, uzeniny nebo slazené cereálie. Její jednovaječné dvojče Nancy zase konzumovalo pouze syrové nebo málo zpracované potraviny. A byť obě přijímaly denně stejný počet kalorií, Nancy lehce shodila na váze, zatímco Aimee přibrala téměř kilo. Navíc se jí zvýšila  hladina cukru i tuků v krvi.

Test na dvou fyzicky identických dívkách provedli vědci King’s College v Londýně a letos v létě o něm informovala stanice BBC. Jednalo se sice o krátkodobou studii, ale její výsledky poukazují na fakt, z něhož mají obavy mnozí vědci. Tedy že ultrazpracované potraviny mají negativní vliv na lidské zdraví.

Termín ultrazpracované potraviny (zkráceně z angličtiny UPF), který míří na průmyslově vyráběné potraviny, jež mají vysokou trvanlivost a mnoho umělých přísad, byl zaveden teprve před 15 lety, ale v současnosti tvoří asi polovinu potravin konzumovaných ve Velké Británii, u průměrného Američana tvoří 60 procent denní stravy. V případě Česka k tomu nejsou data.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.