Co musí být na obalech potravin

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích (110/97 Sb.) provádí Ministerstvo zemědělství několika vyhláškami, které dnešním dnem vycházejí v platnost a které jsou důležité jak pro výrobce, tak pro spotřebitele.
Ministerské vyhlášky určují mnoho technologických požadavků například pro producenty a zpracovatele masa, producenty ryb, zpracovatele a producenty ovocných surovin a výrobků z nich a dále mění tři roky staré vyhlášky mimo jiné pro mléko, zmrzliny a mražené výrobky, čaj, kávu, pekařské výrobky, cukr a cukrovinky. Již od dvacátého srpna je také v platnosti nový zákon o vinohradnictví a vinařství.
Z vyhlášky č. 90/2000 Sb., například vyplývá, že název mléčný nápoj, se kterými se v poslední době na trhu "roztrhl pytel", lze použít u tekutých mléčných výrobků obsahujících více než 50 procent hmotnostních mléka nebo syrovátky. Názvem "sýrový" pak podle stejného předpisu lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 51 procent hmotnostních tohoto výrobku. Přípustné technologické tolerance u sušiny a tuku u sýrů a tvarohů mohou dosahovat až plus čtyři procenta od hodnot uvedených na obalu, u zrajících sýrů se připouští tolerance u sušiny minus jedno procento.
Producenti tzv. hlubokozmrazených zmrzlin a mražených krémů by měli vědět, že tyto výrobky musí přepravovat dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 stupňů C nebo nižší a jsou vybaveny zařízením na registrování teploty vzduchu. Při přepravě se může teplota výrobků zvýšit na minus 15 stupňů C. Záznamy o registrování teploty vzduchu musí být podle ministerstva vedeny a uchovávány po dobu jednoho roku. Co se týká margarínů, označení "rostlinný" od nynějška snese margarín, který byl vyroben výhradně z tuků a olejů rostlinného původu s tolerancí maximálně 2 procent hmotnostních pro obsah tuků živočišného původu z celkového obsahu tuku.
Co se týká kávy a kávovin, tak například v blízkosti názvu výrobku mohou být slova "bez kofeinu", pokud obsah kofeinu v sušině výrobků na bázi kávy nepřesáhne 0,3 procenta u kávového extraktu a 0,1 procenta u kávy pražené. Kromě údajů, které stanoví zákon, se na kávových či kávovinových výrobcích musí uvádět hmotnostní procento obsahu kávy nebo kávového extraktu u kávovin ve směsi s kávou a u kávovinových extraktů. Musí být uveden také možný přídavek cukru.
Všeobecně pro všechny druhy marmelád podle vyhlášky č. 92 platí minimálně pětisetgramový podíl ovoce na jeden kilogram výrobku. U jednodruhových marmelád činí podíl 400 gramů na kilogram, u dvoudruhových 500 gramů a vícedruhových tisíc gramů na kilogram marmelády (z toho maximálně 75 procent jablečné sušiny).

Vinařský zákon

Nový zákon o vinohradnictví a vinařství (č. 216/2000 Sb.) třídí víno domácího původu na stolní víno, jakostní víno, víno s přívlastkem, šumivé víno, perlivé víno, aromatizované víno a likérové víno.
Pro spotřebitele je důležité znát povinnosti výrobců, zejména pokud jde o nutnost označování vín. Všechna vína musí být podle tohoto zákona označena:
- obchodním jménem a sídlem výrobce, popř. distributora,
- názvem vína podle zatřídění,
- obsahem balení,
- označením šarže,
- skutečným obsahem alkoholu v procentech objemových,
- u vín určených na export označením, že bylo vyrobeno v ČR.
Odrůdové jakostní víno se kromě těchto údajů označí těmito údaji:
- názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu,
- názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno.
Víno s přívlastkem se navíc musí označit těmito údaji:
- názvem přívlastku a evidenčním číslem jakosti, pod kterým bylo vydáno rozhodnutí ministerstva o jeho zatřídění,
- názvem vinařské oblasti a vinařské obce,
- rokem sklizně hroznů.
Šumivé víno se kromě toho označí ještě:
- názvem druhu vína,
- názvem místa, kde bylo víno vyrobeno, pokud je toto místo odlišné od sídla výrobce,
- názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny, pokud jde o sekt vinařské oblasti,
- názvem odrůdy nebo údajem, že víno bylo vyrobeno z hroznů aromatických odrůd, jedná-li se o aromatický sekt,
- údajem, že při výrobě vína bylo použito vína nebo hroznů z dovozu, bylo-li těchto při výrobě vína užito.
Jiří Fencl

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist