Octový rodokmen
(orch)
"Mám octové podkroví s osmnácti sudy," začíná kuriózní rukopis jisté šlechtičny z Modeny. Na jeho obalu je rukou této dámy nakreslena pyramida vytvořená z malých sudů - jsou poskládané jeden na druhém a vzájemně propojené, aby vytvářely jeden velký, rozměrný sud. Jde o blokové schéma popisovaného octového podkroví a připomíná rodokmen uspořádaný poněkud neobvykle vzhůru nohama. Tím měly být zdůrazněny četné a urozené zdroje jejího pokladu, dokumentujícího manželská propojení šesti modenských rodin v průběhu tří staletí.
Aceto Balsamico - balzámový ocet, je typickou modenskou specialitou. Vinaři v okolí Modeny se dodnes drží starodávných tajných postupů, předávaných z otců na syny. Jejich počátek je někde v 16. století, tehdy byl balzámový ocet připravován na dvoře vévodů z Farnesi. I dnešní vinaři vědí přesně, kdy ukončit fermentaci vína Lambrusco a bílého vinného moštu Trebbiano, aby zabránili přeměně cukrů na alkohol a získali kýžené speciální vlastnosti balzámu. Pod názvem Aceto Balsamico di Modena se skrývá nejmladší druh octa, který však už má správnou sladkokyselou chuť. Přídomek "del duca" označuje ocet starší, patřící k vytříbenému vaření. A co vařit? Zkusme třeba Vévodův rostbíf:
1 kg rostbífu, 3 stroužky česneku, 1/4 lžíce rozmarýnu, špetka soli, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce másla, 2 celé bobkové listy, 3 lžíce balzámového octa.
Smíchejte všechny ingredience v míse na pečeni, vložte maso do pekáče a upečte.
A co takhle Hříbkový salát?
4 střední čerstvé hříbky, lodyha celeru, 1/2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, 50 g parmezánu, 3 listy bazalky, 3 lžíce balzámového octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl.
Do mísy vložte očištěné a na plátky pokrájené hříbky, papriku, nasekaný celer, česnek, bazalku, nahrubo nastrouhaný parmezán, přilijte balzámový ocet, podle chuti přisolte a promíchejte. Po promíchání přidejte olivový olej.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist