Na Znojemsku vyrostla velkovýkrmna pro tři sta tisíc kuřat

Agrodružstvo Jevišovice expanduje

Jevišovické agrodružstvo chce příští rok zvednout tržby na miliardu korun a prodat více než sedm miliónů kuřat.
Jevišovice (ick)
Největší tuzemský producent kuřecího masa, Agrodružstvo Jevišovice na Znojemsku, chce do několika měsíců posílit svou pozici a zaujmout desetinu českého trhu. Firma proto včera uvedla investicí přesahující 50 miliónů Kč do provozu novou výkrmnu brojlerů pro 300 tisíc kusů a v říjnu chce otevřít další, stejně velkou farmu. V současné chvíli je tak Agrodružstvo schopnost ustájit 800 tisíc kuřat. "Ročně bychom chtěli vyprodukovat více než sedm miliónů kusů, tedy 15 tisíc tun masa," konstatoval předseda družstva Bohumír Rada. Tržby, které letos dosáhnou 500 miliónů korun, by se příští rok měly vyšplhat k miliardě. V roce 1996 začínalo družstvo s 50 tisíci kuřaty.
Agrodružstvo Jevišovice využívá faktu, že spotřeba kuřecího masa v ČR je o třetinu nižší než v západní Evropě a jeho prodej se podle odborníků této úrovni brzy přiblíží. Zatímco občan Spojených států amerických sní průměrně 42 kilogramů kuřecího masa ročně a obyvatelé západoevropských zemí 24 kilogramů, Čech zkonzumuje pouze 17 kilogramů. Vzhledem k výrobní ceně, která je o třicet procent nižší než u vepřového, je kuřecí maso v době ekonomické recese, kdy mají kupující hlouběji do kapsy, ideálním sortimentem. "Je tam prostor k růstu. Bílé maso vytlačuje hovězí i vepřové," potvrdil Jan Boček, ekonomický ředitel jednoho z největších zpracovatelů masa v ČR, akciové společnosti Kostelecké uzeniny, pro kterou je Agrodružstvo Jevišovice dvorním dodavatelem. Kostelecká společnost denně zpracuje 50 tisíc kuřat, tedy přibližně 150 tun masa, přičemž podíl kuřecího vůči vepřovému a hovězímu by se měl v brzké době vyrovnat.
"Z hlediska hospodářských výsledků nemá družstvo konkurenci," uvedl včera Richard Chvojka, náměstek ministra zemědělství, který si musel zvyknout především na nářky prvovýrobců z celé ČR. "Agrodružstvo Jevišovice se zaměřilo na snižování nákladů," dodal Chvojka. To potvrzuje i předseda Bohumír Rada. Jeho družstvo vyrábí kilogram kuřecího masa za 19 až 20 Kč. Přestože se výkupní cena pohybuje okolo 22 Kč za kilogram, není většina prvovýrobců schopna srazit výrobní náklady kilogramu kuřecího pod 22 nebo i 23 Kč. "Většina dodavatelů nám prodává maso se ztrátou," souhlasí Boček z Kosteleckých uzenin.
Snižování nákladů je podle náměstka Chvojky trend, který nyní vládne celé Evropské unii. "Po našem vstupu do unie budou zemědělci přinuceni tlačit na náklady. Subvence sice vzrostou, ale stejnou měrou a možná i více vzrostou ceny vstupů do zemědělství," soudí Chvojka.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist