Francie buduje a rozvíjí recyklační průmysl

(šv)
Pátá čtvrtina či spoluprodukty jsou termíny, kterými zpravidla označují odborníci to, co veřejnost zná jako živočišné moučky. Tento název naznačuje, že ve zvířatech je toho víc než masa. Konkrétně jde o 600 000 tun tuku a vepřovice, 525 000 tun koster a vnitřností drůbeže, 500 000 tun hovězích a vepřových kostí, 250 000 krve, 170 000 tun peří a 500 000 tun dalších spoluproduktů, které jatky odmítají a které se sbírají, zpracovávají a zhodnocují každoročně ve Francii, k níž patří tyto číselné údaje.
"Tyto dosti zvláštní suroviny jsou využívány pro své bohatství aminokyselin, minerálů, a mastných kyselin," říká Jean Claude Barsacq, generální tajemník francouzského syndikátu živočišných koproduktů (SIFCO). "Jsou důležitou složkou v současné době intenzívně rozvíjeného recyklačního průmyslu."
V zemědělství se tyto moučky využívají pro výživu zvířat a jako hnojiva. V průmyslu slouží k přípravě mazadel. Složky bohaté na lipidy, proteiny a minerály jsou tradičními součástmi četných gastronomických specialit. Třetím sektorem recyklačního průmyslu s produkcí 23,5 miliónu tun jsou směsi určené ze 41% pro drůbež, z 30% pro prasata a ze 17 % pro hovězí dobytek. Představují obrat 32 miliard franků. Deset tisíc tun suroviny sebrané denně zvláštními nákladními automobily je zpracováváno v asi čtyřiceti závodech, zaměstnávajících 3000 zaměstnanců.
Produkty, které donedávna byly odpadní surovinou, se tak postupně stávají stále důležitější složkou celé ekonomiky, a Francie je tak na prvním místě mezi výrobci proteinů a živočišných tuků v Evropě.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist