CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT
Klokaní zvěřina zpestří náš stůl
[*] Lehce stravitelné maso s nejnižším obsahem tuku a cholesterolu je vhodné zejména při různých dietách
[*] Klokani se přemnožili, v zájmu přírody je snížit jejich počty
[*] Osm rozdílných porcí
Počet klokanů žijících v Austrálii se dnes odhaduje na 18 miliónů. Jinými slovy dosáhl již takových rozměrů, že v mnoha oblastech působí obrovské ekologické a hospodářské škody. Nastal boj o pastviny mezi domácím dobytkem, klokany, osly, velbloudy, kozami, králíky a další zvěří, která byla do Austrálie dovezena a přemnožila se. Protesty ochránců zvířat proti konzumaci klokaního masa proto nejsou namístě, pokud nejde přímo o vegetariánský pohled.
Z 54 druhů australských klokanů se za určitých podmínek a v souladu s přísnými předpisy může dnes lovit pouze pět: východní šedivý, západní šedivý a červený klokan (tyto tři druhy představují 95 % celkového množství zákonem povoleného k odlovu), dále Wallaroo a Whiptail Wallaby (zbývajících pět procent). Odlovy jsou nutné jak pro ochranu australské přírody, tak pro ochranu dalších 49 druhů klokanů. Kvalifikovaní a registrovaní střelci musí mít k odlovu státní licenci a musí dodržovat příslušnou vládní vyhlášku týkající se způsobu lovu, hygienických předpisů při přepravě a skladování a další podmínky.
Klokaní maso vyváží Austrálie do mnoha zemí celého světa již osmnáct let. Zvěřina určená pro evropský trh se zpracovává výhradně v závodech, které k tomu mají oprávnění a vyhovují požadavkům směrnice EU 92/45/EEC. Je to nejpřísnější stupeň veterinární a hygienické kontroly používaný při exportu. Za kvalitu, nezávadnost a dokumentaci exportních dodávek masa zodpovídá Australská karanténní kontrolní služba, státní orgán, který je také řádným členem Codex Alimentarius Commission.
V poslední době může klokan občas zpestřit i náš jídelníček. Čeští odborníci provedli vlastní atestace klokaní zvěřiny a výsledky porovnali se všemi známými a dosažitelnými druhy masa. Na základě takto nezávisle získaných informací doporučili klokaní zvěřinu zejména pro diety nutné při léčbě takzvaných civilizačních chorob, které vyžadují vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah tuku a cholesterolu. Klokaní zvěřina byla také kladně přijata dietologickou komisí České diabetologické společnosti.
Obsahem bílkovin se klokan rovná běžně užívaným masům, má však podstatně nižší obsah tuku (1,5 - 1,9 %), bezkonkurenčně nejnižší obsah cholesterolu (56 mg na 100 g masa) a nadprůměrně vysoký obsah zinku (28 mg/1 kg).
Teplická obchodní společnost Aus Game k nám z Austrálie dováží klokaní zvěřinu v půlkilogramovém vakuovém balení. V současné době dodává na trh čistou odblaněnou klokaní svalovinu v osmi rozdílných porcích: roštěnec, kýta-filé, klokaní steak, svíčková, rolovaná pečeně, kýta s kostí, oháňka, krájená kýta.
Odborníci doporučují klokaní maso před přípravou nejdříve rozmrazit, potom nakrájet na plátky, posypat suchou marinádou (směsí na steaky, vegetou nebo kořením podle vlastní chuti), vložit do misky, přidat trochu sójové a worchestrové omáčky a nakonec přidat ještě několik polévkových lžic oleje, zamíchat a nechat odležet šest až osm hodin, nejlépe použít až druhý den. Veškeré minutky je třeba dělat rychle na rozpáleném oleji, zhruba jednu minutu z každé strany. Pokrmy, které se připravují v troubě, je nutné péci přiklopené a podlévat vodou.
ALENA DRÁBOVÁ
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist