Potravinářství stojí na pokraji krize

[*] Nižší spotřeba a značný dovoz ohrožuje existenci celého odvětví
Podniky potravinářského průmyslu v SR po předloňské ztrátě 800 miliónů Sk dosáhly loni kolem 70 miliónů Sk hrubého zisku. Přesto se do ztráty dostala řada dalších podniků masného, pivovarnického, konzervárenského, lihovarnického i mlékarenského průmyslu. V posledních letech se trh potravin stabilizoval i díky zpomalenému tempu růstu spotřebitelských cen. Například v roce 1996 spotřebitelské ceny vzrostly o 5,8 % a z toho potraviny o 4 %. Od roku 1989 do konce loňského roku se spotřebitelské ceny zvýšily na 3,3násobek, z toho potraviny na 2,9násobek.
To zřejmě přispělo k postupnému poklesu poptávky po potravinách a spolu se značným dovozem to vyvolalo jejich přebytek na trhu. Nižší odbyt potravinářských podniků měl i negativní vliv na prvovýrobce. Proti českým zemědělcům, kteří už někdejší úrovně své užitkovosti dosáhli, slovenští ještě zaostávají za úrovní dosahovanou do roku 1989. Loni šlo o rozdíl vyjádřený 2,154 miliardy Sk. Za úrovní v zemích EU výkony slovenských zemědělců zaostávají o 20 až 40 %.
Při hodnocení vývoje v agropotravinářském komplexu je zřetelný rozdíl i mezi rostoucími cenami vstupů v prvovýrobě a potravinářské výrobě. Obvykle se nezdůrazňuje, že ve slovenském potravinářském průmyslu se značně zvýšily kapacity, ač objem zpracovávaných surovin klesl. Například stáda hovězího dobytka se zmenšila o 45 %. Vzhledem ke slabé kupní síle se snížila i spotřeba obyvatel. To vše se obráží v nižším využívání potravinářských kapacit, které se navíc zpravidla nenacházejí v místech největší spotřeby.
Potravinářský průmysl proto zřejmě čeká série bankrotů, k nimž se už ostatně některé podniky velmi přiblížily. Aby přežily alespoň ty nejsilnější, na nichž leží zabezpečování potravinové bezpečnosti státu, zvažuje vláda pomoci jim půjčkami, vyššími dotacemi i dalšími ochranářskými opatřeními. Součástí těchto úvah je i snaha postupně vyjmout agropotravinářský komplex z podmínek obchodní výměny v rámci celní unie ČR a SR.
BLANKA SÁKOVÁ, Bratislava
Kapacity potravinářského průmyslu v roce 1996 a jejich využití

Komodita Měrná jednotka Kapacita Výroba Využití v %
Zpracování mléka mil.litrů 2 207,9 826,0 37,4
Máslo tis. tun 66,6 14,3 21,5
Drůbež tis. tun 121,0 80,1 66,2
Masné výrobky tis. tun 121,1 65,6 54,2
Cukrová řepa tis. tun den 20,5 21,1 102,9
Semletí pšenice tun den 799,8 593,3 74,2
Chléb tis. tun 233,5 97,8 41,9
Pivo mil. litrů 658,0 448,4 68,1
Nealko nápoje slad. mil. litrů 336,8 170,5 50,6
Rostlinné tuky tis. tun 44,0 26,6 60,5
Lihoviny a destiláty tisíc litrů 95,9 44,3 46,2

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist