Trvanlivé mléko je kvalitní

Co znamená označení UHT na krabicích řady výrobců
(lvy)
Někdo možná s nostalgií vzpomíná, jak výborně chutnalo kdysi o prázdninách u babičky čerstvě nadojené, ještě teplé mléko. Byla to sice lahůdka, ale dosti riziková. Bakterie, které se množí v neošetřeném mléce, mohou totiž být velice nebezpečné. Nalezli bychom v něm původce TBC, chřipky, tyfu i záškrtu, a bakterie brucella je příčinou samovolných potratů. Proto už naši předkové mléko převařovali. Mléko zahřáté na několik minut na bod varu však chutnalo připáleninou.
Pasterace je moderní průmyslovou metodou ošetření mléka zahřátím na 75 stupňů C po dobu 15 až 20 vteřin. Nevýhodou je však krátká lhůta spotřeby, proto se mlékárenský průmysl v Evropě a částečně i u nás z větší části přeorientoval na trvanlivé mléko, ošetřené metodou UHT (Ultra heat treatment). Mléko je při ní zahřáto tzv. mžitkovým ohřevem na dobu pouhých čtyř vteřin na teplotu 140 stupňů C a následně prudce zchlazeno. Tento postup v kombinaci s aseptickým balením zaručuje, že v mléku nejsou po celé tři měsíce choroboplodné zárodky, zatímco všechny živiny v něm zůstaly zachovány. Oproti tomu pití neošetřeného mléka je zbytečným hazardem se zdravím.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist