Jak porozumíme různým etiketám na lahvích koňaku

(ad)
V minulém Tipu na týden jsme představili jedny z nejkvalitnějších koňaků, které opouštějí rodinné sídlo rodiny Camus. V současné době je nositelem její rodinné tradice Jean Paul Camus, který firmu vede dvacet let a který řekl HN, že při výběru koňaku je velmi důležité znát "šém" k většinou málo srozumitelným etiketám na lahvích.
Označení V. S., tři hvězdičky nebo de Luxe signalizuje, že nejmladší koňak ve směsi je nejméně tři roky starý.
Zkratka V. S. O. P. znamená, že nejmladší součást směsi je nejméně čtyři roky stará, ale většinou starší, zkratka X. O. označuje koňak, jehož nejmladší komponent zrál minimálně deset let.
Na otázku, jak koňak nejlépe vychutnat, odpověděl, že optimální teplota při podávání se má pohybovat mezi 15 až 20 řC a správnou porci tvoří čtyři centilitry.
Nejvhodnější tvar sklenky je tzv. napoleonka, která dobře udržuje aróma nápoje. Koňak v ruce neohříváme, protože bychom se ochudili o těkavé vonné látky. Vůně má totiž při pití koňaku stejný význam jako chuť.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist