Připravit správně chutný čaj není jednoduchá věc

Kolik lžiček do jedné konvice

* Studený čaj je podle názoru odborníků bezcenný. Žádné příměsi ani dochucovadla do čaje nepatří. Milovníci tohoto nápoje pijí pět až sedm šálků denně.
(ad)
Obligátní receptura praví, že na jeden šálek odměřujeme jednu lžičku čaje. Nikde se však nedozvíme, o jak velký šálek a jak navršenou lžičku jde. Obojí je do jisté míry individuální, neboť při určité zkušenosti odměřujeme každý čaj jinak. Jako jednu porci počítáme asi dva gramy čaje. Co se týká objemu šálků, dáváme přednost větším o objemu 200 až 250 ml.
Dalším závažným komponentem je kvalita vody, která by měla být čerstvá, ani příliš měkká, ani tvrdá. Destilovaná voda je naprosto nevhodná, neboť čaj žádá určité příměsi minerálií, které vodu "dochucují". Chlorovaná voda kvalitě čaje nevadí, protože chlor vyprchá přečkáním bodu varu asi deset sekund. Zbytek vody v konvici vyléváme, neboť převařovaná voda je chudší na minerálie, a tudíž čaj nepříznivě ovlivňuje. Vodu na čaj vaříme v nerezové konvici, určené výhradně k tomuto účelu.

Příprava v konvici a v šálku

Čajový servis má být takový, aby co nejméně snižoval teplotu nálevu. Názory na design se různí stejně jako na "ideální šálek". Většinou dáme přednost bílému porcelánu s minimálním dekorem. Porcelánovou konvici, v níž čaj spařujeme, nikdy nevymýváme saponátem, ale pouze vyplachujeme vodou. Získaná čajová patina konvici zhodnocuje. Servisy skleněné prezentují čaj "transparentně", ale s čajovou patinou působí "nečistě".
Podle počtu šálků odpočítáme lžičky čaje, který vhodíme do porcelánové konvice. Angličané dávají ještě jednu lžičku navíc ("one spoon for the pot"). Konvice by měla být předehřátá opakovaným propláchnutím horkou vodou, aby nesnižovala teplotu potřebnou k maximální extrakci.
Po čtyřech až pěti minutách sléváme čaj do šálků a podáváme. S ohledem na přípravu stejné koncentrace čaje je třeba znát objem konvice, abychom věděli, na kolik šálků její obsah postačí. Případný zbytek čaje v konvici je dalším louhováním znehodnocen. Chceme-li popíjet několik stejných šálků téže "várky" za sebou, přeléváme čaj po čtyřech až pěti minutách do druhé (taktéž předehřáté) konvice, čímž se od nálevu separují lístky a čaj z druhé konvice pak lze rozlévat několikrát dokola (ovšem s ohledem na teplotu, neboť studený čaj je bezcenný). Pokud chceme ušetřit jednu ze dvou konvic, můžeme použít porcované (sáčkový) čaje, které po čtyřech minutách z konvice odstraníme.
Klasický způsob přípravy čaje v konvici je vhodný v případě podávání několika lidem. Pro individuální pití je však méně praktický. Jednodušší procedurou je tzv. turek, kdy odměříme jednu lžičku čaje na šálek a přelijeme vroucí vodou. Teprve po čtyřech až pěti minutách ponoříme do šálku lžičku (dříve by nápoj ochladila a ovlivnila extrakci). Zamícháním eventuálně napomůžeme lístkům splývajícím na hladině k sedimentaci a homogenizujeme nápoj, který je u dna nutně koncentrovanější.
Čaj by neměl být ničím vylepšován ani dochucován. V některých případech však může nepatrné přislazení zvýraznit určité charakteristiky nebo lomit hořkost. Pokud doslazujeme, tak výhradně sypkým cukrem, dávkovaným po třetinách čajové lžičky s mezichutnáním. Jako maximum tolerance se připouští jedna lžička cukru na šálek. Veškeré další příměsi, jako med, mléko, citrón, sirupy, kompotové šťávy, džemy a podobně, do čaje nepatří a svědčí o nepochopení tohoto nápoje. Zvláštním případem je čaj s rumem či jiným alkoholem (jednodušeji lze připravit chutnější a svébytný nápoj - grog).

Velký význam má správná teplota

U čaje připraveného v šálku klesá teplota nápoje po čtyřech až pěti minutách asi na 67 stupňů Celsia. Tato teplota umožňuje srkání, popíjení v malých doušcích. Během dalších maximálně tří minut je čaj třeba konzumovat. Jednak aby se předešlo vyluhování tříslovin, a také proto, aby příliš nevychladl. Teplota má při popíjení čaje mimořádný význam, neboť aromatické chuťové charakteristiky čaje lze patřičně zhodnotit jen v určitém teplotním pásmu. Srkání sice neodpovídá etiketě stolování, ale mezi čajomilci je samozřejmým prvním vstřícným krokem k nápoji.
Začátečníkům lze doporučit přípravu čaje se sledováním na hodinkách. Každý se časem naučí mít hodinový stroj sám v sobě. Klesne-li teplota pod 60 stupňů Celsia, je z hlediska čajomilců nápoj bezcenný. Někdy se tak stává díky silnostěnnému porcelánu, zejména ale ve společnostech, které věnují více pozornosti hovoru než čaji.
Denní norma pro milovníky čaje bývá pět až sedm šálků. Obecně platí zásada, že ráno pijeme čaj silnější, později jemnější. Popíjení čaje by mělo být ve své podstatě degustací. Vyžaduje tedy klid, pohodu a soustředěnost.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist