Co by manažer neměl nikdy přehlížet ve vlastním zájmu

Etiketa zná pravidla pro hosta i hostitele

* K dobrému vychování patří i znalost chování na návštěvě stejně tak jako role hostitele. K té patří také správné zásady stolování.
Máte-li být hostem, jděte jen tam, kam jste pozváni, abyste se vyhnuli nepříjemným okamžikům s vysvětlováním své přítomnosti. Jinak se nedivte, když si s vámi hostitel dohodne schůzku na jiný termín a vyprovodí vás ven.
Na ohlášenou návštěvu s sebou vezměte maličkost jako dárek. Ženě květiny - nikoli umělé, muži cokoli podle povahy vašeho vztahu k němu. Nemusíte se za každých okolností zouvat, ale v českých poměrech je důkazem vašeho ohledu k paní domu, pokud tak učiníte. Rozhodně ne za dveřmi, ale v předsíni bytu. V zahraničí se návštěvy nezouvají. Na pracovní půdě se pochopitelně přezouvat také nemusíte.
Jako host vcházíte do místnosti první, za vámi půjde hostitelka, pak hostitel. Při odchodu nezapomeňte domluvit termín, kdy návštěvu oplatíte pozváním.
Jste-li hostitelkou, nezahanbujte méně majetné návštěvníky okázalostí oblečení. Nevyplácí se malé ani příliš velké pohoštění. Poznat jeho odpovídající míru chce ale přece jen trochu zkušenosti.
V případě pracovních návštěv se vyplatí objednat si občerstvení u firmy, která je může připravit na podnikové půdě. Nejsou-li pro to podmínky, zejména prostorové, je vhodnější zajistit stůl v restauraci. Odpadne vám starost o pohoštění a neustálé odbíhání, abyste splnili všechna přání hostů. Můžete se jim pak v klidu věnovat.
Přišla-li za vámi návštěva domů, při odchodu jí pomozte do kabátu a vyprovoďte ji ke dveřím. Ty si ale host otevírá sám, jako projev rozhodnutí opravdu odejít. Kdybyste dveře otevírali vy, mohlo by to vypadat, že ho vyhazujete.

Umění stolování

Součástí toho, jak se jevíte svému okolí a nakolik zvládáte chování na veřejnosti, je také umění stolování. Nedá se nic dělat, měli byste znát, jaký je rozdíl mezi klasickým příborem a příborem na ryby. Měli byste vědět, že víno se nepije z koňakových skleniček, a jak jíst pečivo k polévce. To a další předpisy jsou základy chování každého slušně vychovaného člověka. Přesto lidé dělají právě v této oblasti snad nejvíce přestupků proti etiketě.

Úprava stolu a zasedací pořádek

V případě, že budete chystat pohoštění sami a nebudete se spoléhat na služby speciálních firem, měli byste mít na paměti několik věcí.
Čím je pohoštění, které chystáte, formálnější, tím větší péči budete muset věnovat rozmístění účastníků u stolu. Podle něho lze totiž odvodit, jakou důležitost jednotlivým návštěvníkům přikládáte. Buď je můžete usadit sami, až přijdou, nebo je možné (v případě většího počtu hostů) připravit k jednotlivým místům malé kartičky s jejich jmény. Pravidla rozmístění u stolu musíte znát i v případě, kdy objednáte pohoštění v salónku restaurace. Číšníci ho po vás budou chtít, aby věděli, jak mají stůl přichystat a koho mají obsluhovat jako první.
Proti dveřím místnosti by měl sedět hostitel, aby měl přehled o tom, zda někomu z přítomných něco nechybí, popřípadě mohl snadno přivolat obsluhu (kterou v případě domácí návštěvy mohou být i vaši přátelé, jestliže jsou natolik ochotní). Ke stolu také usedá jako první. Ostatní by měli sedět střídavě - muž a žena, cizí hosté s domácími.
U obdélníkového stolu sedí naproti sobě uprostřed hostitel s manželkou. Nejváženější host po její pravici, manželka hosta naopak po pravici hostitele. Další důležité místo je na levé straně hostitele. Na koncích stolu by měli sedět místní muži. Jestliže se sami zúčastníte formálního oběda nebo večeře, kde je dlouhý obdélníkový stůl, pak může hostitel s hostitelkou sedět také naproti sobě na koncích stolu. Totéž platí i pro čtvercový stůl.
Kulatý stůl obsazujte od pravé ruky hostitele podle důležitosti hostů, pak po levé straně - vždy střídavě pravá a levá strana. Kulatý stůl má velkou výhodu, protože pravděpodobnost, že se dopustíte při zasedacím pořádku nějakého faux pas, je velmi malá. Všichni na sebe hezky vidí, a nemusejí se složitě kontaktovat.
(O dalších pravidlech si povíme příště.)

Alena Čechová
(Z knížky Úspěch není náhoda, kterou vydá nakladatelství Granit Praha)

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist