Co by manažer neměl nikdy přehlížet ve vlastním zájmu

Jak si správně počínat u stolu

* Součástí etikety při stolování je znalost rozestavení talířů i zacházení s příborem. Také pití má své zákonitosti.
Vlevo od hlavních talířů je talířek na pečivo, které před jídlem lámejte. Neházejte je tedy do polévky nebo omáčky a nemíchejte tak z doneseného jídla vlastní specialitu. Nevytírejte pečivem talíř - to patří do úzkého rodinného kruhu. Vlevo stojí také miska se salátem, který byste měli jíst levou rukou vidličkou. Vpravo jsou sklenice, popřípadě misky s kompotem. Ten jezte lžičkou pravou rukou. Pecky vyplivujte zpět na lžičku a ukládejte na talířek pod miskou. Jestliže talířek chybí, a to by se nemělo stát, pak odkládejte pecky na okraj talíře, nikdy zpět do misky. Kompot smíte jíst i tak, že misku vezmete levou rukou a přiblížíte si ji k ústům. Rozhodně ale nesložíte hostiteli poklonu, když vypijete i kompotovou šťávu.

Jak správně držet příbor

Mnoho diskusí jsem už slyšela o tom, jak se má správně držet příbor. Tak tedy: Vidlička hřbetem nahoru, pouze v případě sypkého jídla se smí obrátit. Lžíce tak, aby palec pravé ruky byl nahoře, ostatní prsty dole pod ní. U držení nože platí v různých zemích světa místní zvyky. Vždy ale platí, že nůž i ostatní části příboru byste měli držet co nejvíce na jejich konci.
Během jídla se příbor odkládá křížem, držátky směrem k sobě - to je pokyn pro obsluhu, aby vám neodnesla talíř, protože ještě chcete v jídle pokračovat. Po jídle se položí příbor vedle sebe, aby držátka směřovala na pravou stranu.
Lžička se při pití ze šálku v něm nenechává, stejně jako se tam neukládá po dopití. Podobné je to i s vidličkami a lžičkami u předkrmů a moučníků ve sklenici nebo misce.

A co takhle ústřice

Zvláštní součástí stolovacího náčiní jsou například kleštičky na šneky a jakási zahnutá malá vidlička, kterou se maso vytahuje z ulity.
Jestliže vás někdo pozve na ústřice, ani nehněte brvou a počkejte si, jak se s nimi vypořádá on. Kdybyste ale chtěli oslnit znalostí konzumace této lahůdky, pamatujte si, že se podávají na ledě. Pokud nejsou otevřené, rozlouskněte je sami vidličkou nebo speciálním nožem, pokapejte citrónem a vysrkněte. V tomto jediném případě to smíte beztrestně udělat.

Vyděsí vás krab?

Rak nebo krab na stole vás může vyděsit. Nejen tím, jak vypadá, ale i tím, jak se jí. Měli byste ho v ruce rozdělit a pomocí speciálního příboru vybrat vnitřek. Z přední části se jí jen maso z klepet. Protože v tomto případě budete pracovat přímo rukama, měli byste mít na stole k dispozici misku s vodou.
Humra nebo langustu vám už donesou rozpůlené. Maso pak jezte dvouzubou nebo menší vidličkou.
Máte-li problémy s jídlem drůbeže příborem, nemusíte si dělat násilí, protože jejich bílé maso smíte jíst i rukama. Kosti ale z úst nevytahujte rukou, decentně je vyplivněte na vidličku a odložte na okraj talíře.

Problémy se špagetami

Špagety se jedí vidličkou, na kterou se namotávají. Vidličku držte v pravé ruce, a pokud si chcete ještě vypomoci, můžete si vzít do levé ruky lžíci. Kdybyste si nebyli jisti, že to zvládnete, klidně si vezměte příbor a špagety si nakrájejte.

Z čeho se co pije

Také pití má u tabule své pořadí a zákonitosti.
Před prvním jídlem dostanete aperitiv, kterým může být například sladší vermutové víno, becherovka, vodka nebo sherry. Jestliže jste ale zásadními odpůrci alkoholu, požádejte hostitele místo toho o studený vývar nebo ovocnou šťávu. Aperitiv má funkci "budiče" chutí.

Jaké nápoje

Nápoje, které dostanete k jednotlivých chodům, by se měly řídit jejich povahou. To znamená, že k tmavým masům a někdy také k sýru (k sýru se podle jeho druhu podává bílé i červené víno) dostanete červené víno, k světlým bílé víno. K vepřovému a dalším druhům masa, kde by bylo vhodné červené víno, můžete mít i pivo. K moučníkům se nalévají dezertní vína nebo šampaňské. Šampaňské je určeno i k přípitku, který se pronáší po dezertu. Nezapomeňte u něho povstat.

A na závěr?

Na závěr občerstvení vám přinesou digestiv. Podává se ke kávě a je jím například koňak nebo sladký likér. Je jakousi závěrečnou tečkou za celou tabulí, která by měla pomoci lepšímu trávení a příjemnému pocitu z prožité události.
Při podávání nápojů byste měli postupovat od méně výrazných k "těžším".
Měli byste dát najevo, že víte, co pijete - tím, že nápoj vychutnáte, poválíte na jazyku a oceníte jeho vůni. Najednou se pijí pouze destiláty ( ovšem v malém množství).
A jak se má správně držet sklenička?
Většinou uprostřed stopky, pouze napoleonku na koňak můžete držet v dlani, se stopkou mezi prsty. Velké skleničky bez stopky také v dlani, bez zdviženého malíčku.
(Příště něco o typech sklenic)

Alena Čechová
(Z knížky Úspěch není náhoda, kterou vydá nakladatelství Granit Praha)

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist