Co bychom měli vědět, když jdeme nakupovat
Teflon usnadňuje práci v kuchyni
* Nádobí s ochrannou vrstvou nepřilnavého materiálu usnadňuje vaření, pečení i smažení, a pokud s ním správně zacházíme, může nám kvalitně sloužit řadu let i při častém používání.
Před šedesáti lety, v dubnu 1938, vynalezl Roy Plunkett, mladý chemik pracující v laboratořích americké firmy DuPont, velmi kluzký a pevný syntetický materiál polytetrafluoroetylen (PTFE), odolný vůči extrémním teplotám. Dostal se do Guinnessovy knihy rekordů jako nejhladší na světě. O několik let později byl uveden na trh pod značkou Teflon. Hospodyňky jej spojují hlavně s kuchyní, ale málokdo ví, že například chrání sochu Svobody před korozí, aplikuje se v automobilovém, kosmickém i chemickém průmyslu.
Počátkem šedesátých let se nejznámější aplikací teflonu stalo kuchyňské nádobí. Prvním produktem s nepřilnavou ochrannou vrstvou byla pánev na smažení, která se okamžitě stala hitem. Od té doby byla prodána více než jedna miliarda kusů různého "teflonového" nádobí.
Zdravotní nezávadnost
Často diskutovanou otázkou je zdravotní nezávadnost teflonu. Faktem je, že plně vyhovuje nejpřísnějším požadavkům mezinárodních zdravotnických institucí.
K výrobci nádobí se dostává ve formě disperze ve vodě. Nástřikem na čistý kovový povrch a po vysušení v peci za teploty nad 400 řC pevně přilne. Jeho bezpečnost byla mimo jiné potvrzena americkým Úřadem pro potraviny a léky. Je vhodný jako vnitřní ochranná vrstva pro nádobí na vaření, smažení a pečení či pro malé domácí elektrické spotřebiče.
Jak s nádobím zacházet
Před prvním použitím se doporučuje nové nádobí s povrchem z teflonu umýt, opláchnout, osušit a poté vnitřek nádoby potřít tenkou vrstvou oleje. Při krájení, vyndavání jídla nebo odstraňování zbytků bychom nikdy neměli používat jiné než dřevěné či plastické nářadí. Osvědčilo se mytí houbou v horké vodě.
Poškrábaný povrch totiž ztrácí nepřilnavost a v poškozeném místě se potraviny přilepí na kov.
Seškrábnuté částečky, které případně s jídlem sníme, nám neuškodí. Chovají se totiž jako vegetativní vlákna tělo je vyloučí.
Pokud pečujete o nádobí podle doporučeného návodu, nepřilnavý povlak vydrží v průměru tři až čtyři roky (při zvláště pečlivém zacházení existují prý důkazy o životnosti 24 let).
Prudký žár škodí
Není vhodné ani vystavovat nádobí prudkému žáru. Nejlepších výsledků se dosahuje vařením při středních nebo mírných teplotách.
Neobejdeme-li se bez vyšších teplot, je dobré nejprve nádobí předehřát několik minut při střední teplotě.
Začneme-li vařit na nižším stupni, teplo se v kovu rovnoměrně šíří a příprava jídla je snazší - potraviny se zahřívají na celé pánvi stejně.
Jak nakupovat a vybírat
Při nákupu značkového nádobí s ochrannou vrstvou Teflon bychom si především měli všimnout síly stěn. Čím je nádoba silnější a těžší, tím je podle slov zástupců společnosti DuPont kvalita lepší. Je to důkaz, že výrobce nešetřil na materiálu.
V sedmdesátých letech byl uveden na trh dvouvrstvý povlakový materiál Teflon a krátce poté třívrstvý SilverStone, který je určen pro špičkové nádobí.
Není teflon jako teflon
Ochrannou značku Teflon dnes mnozí spotřebitelé automaticky spojují se všemi nepřilnavými povlaky a používají slovo "teflon" jako obecné pojmenování. Je to něco podobného, jako když se všechny vysavače prachu pojmenovávají podle firmy Electrolux, která s nimi přišla kdysi jako první.
Stejně tak, jako i špatným vysavačům se říká lux, i výrobky horší kvality nesou často pojmenování teflon. Aby těmto záměnám firma DuPont zabránila, zavedla rozsáhlý monitoring výrobků. Tenmá zajistit, aby se značka používala výhradně na těch výrobcích, které jsou kvalitní a jsou zhotoveny na základě licence, jejíž udělení podmiňují přísná kritéria.
Kdo má oprávnění
Také některé české firmy licenci získaly. Jsou to následující podniky: Blex Karlovy Vary, Který vyrábí formy na pečení, výrobce pánví Belis České Budějovice, další výrobce pánví družstvo Mechanika Praha a ETA Hlinsko, která kromě pánví vyrábí rovněž fritézy.
Pro lepší orientaci spotřebitelů proběhne ve dnech 16. až 18. června 1998 prezentace tuzemského i dovezeného nádobí s ochrannou známkou v pražském obchodním domě Tesco.
Alena Drábová
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist