90646_jidlo_gurman (gurmán)
Snímek: Archiv

San Diego, Los Angeles s Hollywoodem a Santa Monicou, San Francisco, jezero Tahoe, Santa Barbara, národní parky, a s nikým se neshodnete, nikdo se nenechá přesvědčit. Když vyslovíte jméno Monterey, Kaliforňané zjihnou a řeknou: Ano, tam je krásně. A navíc tam mají dobré restaurace a ještě lepší víno.

Kulisa ze Steinbecka
Monterey leží zhruba v polovině kalifornského tichomořského pobřeží, na okraji stejnojmenného zálivu, nějakých 150 mil od San Franciska. Stojí za to vychutnávat kouzlo bývalého rybářského městečka a jeho nádherného okolí.
Milovníci knih nositele Nobelovy ceny za literaturu Johna Steinbecka samozřejmě Monterey a především místní plechárny - čili továrny na sardinky - z četby dobře znají. Jenže co je dnes už historický literární, byť mistrovský, popis proti realitě. Když ze zátoky zmizely pověstné sardinky, pobřežní plechové haly na jejich zpracování se začaly rozpadat a městečko vymíralo. V šedesátých letech si ho oblíbili hippies, kterým už bylo San Francisco malé. V Monterey narazíte na památky připomínající vznik americké Kalifornie, protože tu napřed vzali indiánům Španělé a patřila k Mexiku. Poprvé v Monterey vztyčil americkou vlajku kapitán John Sloat 7. července 1846, a tady byla také přijata první kalifornská ústava.
Evropana ale tyto pouhých 150 let staré historky neoslní, a proto spěchá do přístavu na molo Fisherman´s Wharf a na pobřežní třídu Cannery Row. To jsou místa, kde žili hrdinové Johna Steinbecka a živili se sardinkami a fazolemi. Dnes zde má slavný spisovatel sochu i hospodu Steinbeck Lobster Grotto, která se, jak název napovídá, specializuje na dary moře.
Monterey už dávno nežije z rybolovu, ale z turistů. Pro ně je připravována po celý rok spousta akcí, které je mají přilákat. Vznikly zde nejrůznější atrakce včetně velkého mořského akvária plného ryb a dalších živočichů. Pokud vám nestačí pohled na ně, můžete si na darech moře všeho druhu pochutnat v některé z početných montereyských restaurací. Na Great Monterey Squid Festival lze pak ochutnat chobotnice upravené na desítky různých způsobů.

Ryby, obří steaky i víno
Unaveni procházkou a plni dojmů můžete navštívit ještě před večeří na Cannery Row 700 ochutnávkové centrum, kde lze otestovat vína z více než třiceti místních vinařství. Proti slunci zapadajícímu za oknem do Tichého oceánu je pohled na zářící víno ve skleničce obzvlášť lákavý.
Postupné bohatnutí Spojených států a Kalifornie obzvlášť je znát i na změně životního stylu Američanů. Systém stravování fast food, který vynalezli, střídá slow food a klidné vychutnávání jídel i nápojů. Stolování, přípravě a testování jídel a vína se věnují sdělovací prostředky, vychází o tom spousta knih, do země jsou zváni špičkoví šéfkuchaři z celého světa i přední vinařští odborníci. Ale i mezi místními rodáky jsou už dnes skuteční mistři.
Jedním z nich je John Pisto, provozovatel čtyř známých montereyských restaurací a tvůrce Monterey´s Cookin Pisto Style. Autor řady kuchařských knih má svůj pořad na federálním televizním kanálu Good Life a každý den v týdnu vystupuje na místním TV Channel 2. Vlajkovou lodí jeho malého království je John Pisto´s Whaling Station na Wave Street 763. Je založená na tradiční americké kuchyni a proslavená svými steaky a jídly z darů moře. Johnův mistrovský kousek se zde podává pod názvem Wood-Fired Scalops with Wild Maplecap Mashrooms served over penne pasta with a touch smoked bacon and veal stock. Ovšem neprohloupí ani ten, kdo si objedná 18uncový Kansas City Prime Steak podávaný se špenátem a česnekem potřeným bramborem z Idaha nebo s Johnovou specialitou - bramborami s kostičkami opečené slaniny a cibule. Pro zvlášť velké jedlíky je připravován Prime Rib Steak z prvotřídního hovězího z Nebrasky vážící 26 uncí. Na své si přijde i milovník mořských pochoutek. Mečoun na grilu, čerstvé tichomořské ústřice s květy cukety, krabi, humři, krevety, to vše vždy samozřejmě pouze čerstvé a v nejrůznějších variacích a chuťových úpravách.
Další Pistovu špičkovou restauraci - Trattoria Paradiso a Oyster Bar najdete na Cannery Row 654. Je umístěna přímo v centru Steinbeckova Monterey. Specializuje se na kalifornskou kuchyni a má středomořský "šmrnc". Z oken restaurace je navíc nádherný výhled na montereyský záliv. Bohatý vinný lístek nabízí to nejlepší z kalifornských vinic. Dvě restaurace - Abalonetti Seafood Trattoria a Domenico´s On the Wharf - šéfkuchaře a restauratéra Pista jsou nepřehlédnutelné, protože leží takřka proti sobě na pověstném molu Fisherman´s Wharf, kudy projde každý návštěvník Monterey. Obě nabízejí přepestrou škálu mořských pochoutek. V Abalonetti si určitě pochutnáte na různých úpravách kalamár a vínech z oblasti Monterey, v Domenicosu na ústřicích, grilovaných rybách, domácích těstovinách a špičkových kalifornských vínech.

90646_jidlo_gurman_hosp (restaurace)
Dvě z vyhlášených restaurací Monterey: Flaherty's Oyster Bar & Seafood Grill (vlevo), Sardine Factory (vpravo).
Snímek: Archiv

"Továrna na sardinky"
Monterey, to samozřejmě nejsou jenom restaurace šéfkuchaře Pista. Mezi místní špičku lze bezesporu zařadit třeba The Sardine Factory, která má v kulinářském průvodci vydávaném American Automobile Association čtyři diamanty a dostala mimo jiné i velkou cenu od časopisu Wine Spectator´s. Jejími hosty byli prezidenti, hvězdy filmového, sportovního, politického i finančního nebe.
Kdo by zde čekal typický pach továrny na zpracování ryb, bude zklamán. Místo sardinkárny, která zde skutečně byla a kde pracovaly hrdinky z románů Johna Steinbecka, najde nevtíravý luxus, perfektní servis a ve sklepě ze 16. století 30 tisíc lahví špičkových vín. The Sardine Factory se chlubí, že je jednou z 50 amerických restaurací, které měly tu čest zúčastnit se opakovaně se svými produkty inaugurace prezidentů Spojených států.

Libor Ševčík                  
libor.sevcik@economia.cz

Dobré adresy v Monterey

Abalonetti Seafood Trattoria
57 Fisherma´s Wharf

Domenico´s on the Wharf
50 Fisherman´s Wharf
The Whaling Station

Prime Steaks and Seafood restaurant
763 Wave st.

Paradiso Trattoria
654 Cannery Row



Vařte s námi

Grilovaná břehule na bramborovém rizotu - 4 porce
20 filetů z břehule - 2 šálky okořeněné chlebové hrubší strouhanky - 2 velké brambory - 4 šálky horkého kuřecího vývaru - 2 lžíce nasekaného estragonu - 2 lžíce nasekaného česneku - 2 šálky okořeněného másla - 2 lžíce nasekané cibule - máslo - sůl, pepř
Na rozpálené máslo v pánvi dáme kůží dolů filety z břehule obalené v okořeněné chlebové strouhance a 1 minutu pečeme, otočíme a pečeme další minutu. Vyndáme a dáme na bramborové rizoto.

Bramborové rizoto
Na rozpálenou pánev s máslem dáme nasekaný česnek a cibuli a posléze přidáme nadrobno nakrájené brambory a zprudka za stálého míchání opékáme. Dle chuti osolíme a opepříme a přidáme nasekaný terragon. Dáme na talíř a zalijeme estragonovou máslovou omáčkou.

Estragonová máslová omáčka
1 lžíce nasekané šalotky - 1 lžíce nasekaného česneku - 1 lžíce nasekané cibule - půl šálku bílého vinného octa - půl šálku suchého vermutu - 1/4 šálku šlehačky - máslo - nahrubo mletý černý pepř - 4 lžičky nasekaného estragonu - sůl
Na rozpálenou pánev s máslem dáme nasekaný česnek, šalotku a cibuli, opečeme a poté zalijeme vinným octem, vermutem a posypeme pepřem. Redukujeme na polovinu a zalijeme šlehačkou a opět redukujeme na polovinu. Stáhneme plamen a případně přidáme máslo, aby omáčka byla homogenní. Nakonec vmícháme nasekaný estragon.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist