Historická skotská palírna Chivas Regal
Snímek: Archiv
Jak, s čím a z čeho
Pro milovníky whisky nezní základní otázka, jestli ji pít či ne, ale jestli ředěnou - s ledem či vodou - nebo čistou. Je to pochopitelně záležitost ryze individuální. Pravdou ovšem je, že všichni reprezentanti či majitelé destilérek, kde whisky či whiskey připravují, ji pijí čistou. Podobně jako koňak v pokojové teplotě, aby mohli dokonale vychutnat její aroma a chuť. Ostatně i v návštěvnických ochutnávkových místnostech, které nechybějí v žádné významnější výrobně tohoto ušlechtilého nápoje, podávají degustační vzorky bez ledu a vodu na zapití dávají zvlášť.
Hlavní surovinou pro přípravu whisky je obilí, respektive slad z něj připravený. Vlastní postup destilace je podobný jako při pálení ovocných destilátů. Alkohol vzniklý kvašením se odděluje zahříváním v destilačních přístrojích.
Co vše ovlivňuje kvalitu
Slovo whisky je keltského původu a pochází z pojmu auque baugh neboli živá voda. Nejslavnější pravá skotská se pálí z ječmenného sladu ve čtyřech oblastech Skotska, kde ji produkuje 84 palíren. Jinde ji připravují i z kukuřice, žita či pšenice. V Irsku jí říkají whiskey a používají při její výrobě na rozdíl od Skotska slad nesušený rašelinou a trojí destilaci. V Kanadě místo z ječmene dělají slad z žita. V USA je to většinou také whiskey a ta původní z Marylandu a Pensylvánie byla čistě žitná, dnešní bourbon z Kentucky se dělá z větší části z kukuřičného sladu. Dokonalou jednosladovou whisky dnes dovedou dělat i v Japonsku.
Významnou roli pro její vůně a chutě hraje nejenom slad a způsob pálení, ale i podnebí a geologie prostředí, kde obilí rostlo, způsob sladování, kvasinky, složení rašeliny používané v palírnách, voda, která se užívá na ředění, sudy, ve kterých stárne, i prostředí, kde jsou sudy uskladněné. Například všechny palírny na skotském ostrově Islay leží u moře, a proto má zdejší nemíchaná whisky nezaměnitelnou vůni moře.
Libor Ševčík
Knižní tip
Michael Jackson: Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli
Výpravná publikace poskytující přehledné komplexní informace o whisky a nejvýznamnějších producentech.
Vydala: Euromedia Group
Doporučená cena: 449 Kč
www.euromedia.cz
Ochutnávka
Chivas Regal 12
Charakteristika: Dvanáctiletá Chivas Regal je luxusní skotská whisky míchaná (blended) z více než čtyřiceti jednodruhových. Připravují ji v palírně Strathiasia (zal. 1786), která je nejstarší na Skotské vysočině. Vyznačuje se sladovou nasládlostí se stopami rašelinového kouře v chuti i vůni. Její sytě zlatá barva je dána dlouhým zráním v dubových sudech. Její srdce tvoří jednodruhová sladová whisky Strathisla a na chuti se výrazně podílí whisky Longmorn, The Glenlivet, Glen Grant, Benriach, Caperdonich a desítky dalších. Je to mistrovské dílo lidí, kteří dokážou namíchat optimální složení.
Grant´s Family Reserve
Výrobce: William Grand and Sons, Skotsko, letos tato firma získala ocenění Lihovar roku, jako jediná destilérka, podruhé za sebou.
Charakteristika: tenhle zlatistý nápoj znají ve 180 zemích světa. Je to dílo mistra míchače Davida Stewarta, který vychází z původní receptury z roku 1898. Srdce jí dávají jednosladové whisky Glenfiddich a The Balvie a další druhy z palírny Girvan. Jejím charakteristickým znakem je dlouhá jemná sametová dochuť.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist