Snímek: Bloomberg
Staleté tradice
Irové rádi tvrdí, že se u nich alkohol z obilí pálí už tisíc let, zatímco u Skotů jenom pár století. Přísně vzato, první písemná zmínka o irské pálence pochází z roku 1405, a to v ní navíc není jasné, zda šlo skutečně o aqua vitae, jak se destilátům říkalo, z obilí, či z něčeho jiného. Také tvrzení, že hlavní rozdíl mezi skotskou whisky a irskou whiskey je v počtu pálení, neplatí vždy a všude. Irové tradičně tvrdí, že destilují třikrát, zatímco Skotové jenom dvakrát. Při exkurzích v irských pálenicích však zjistíte, že ne všichni skutečně destilují třikrát. V Bushmills Distillery skutečně dodržují starý postup s třemi destilacemi, ale třeba v Cooley Distillery destilují jenom dvakrát.
Důležitý rozdíl je, že ječný slad při sušení v Irsku nepřichází do přímého styku s kouřem. Zatímco pravá skotská je mírně nakouřená, irská whiskey tyto podtóny nemá a je mnohem jemnější. Hlavní rozdíl je však v kombinacích použitého sladovaného a nesladovaného ječmene.
Nejrůznější krize, které postihovaly věčně zelený ostrov, se odrazily i na počtu destilérek. Ze stovek, které vyráběly "vodu života" ještě na přelomu devatenáctého a dvacátého století, do nového tisíciletí vstoupily jenom tři komplexy. Midleton Distillery v jihoirském Corku, Bushmills Distillery v severoirském hrabství Antrim a Cooley Distillery u Dundalku.
Midleton Distillery
Tady vzniká nejprodávanější irská whiskey na světě se značkou Jameson. Dokazuje to, že John Jameson, který stál v roce 1780 u jejího zrodu, měl šťastnou ruku. Přesně vymezené množství sladovaného a nesladovaného ječmene se mele a mísí s horkou vodou z říčky Dungourney, která protéká palírnou.
Škroby obsažené v ječmenu se mění na cukry, směs se nechá kvasit a cukry se mění na alkohol. Po trojím pálení, které dodá alkoholu jemnost, zraje nejméně sedm let Jameson v sudech, ve kterých předtím bylo ve Španělsku sherry nebo v USA bourbon.
Bushmills Distillery
Na lahvích z této destilérky se skví nápis The World´s Oldest Whiskey Destillery 1608. Dvacátého dubna toho roku totiž získal sir Thomas Phillips licenci na pálení alkoholu. Jejich specialitou je Bushmills Three Wood 16 Year Old Single Malt (šestnáctiletá whiskey se třemi druhy dřeva). Jde o směs whiskey, které zrály v sudech po španělském sherry, portugalském portském a americkém bourbonu.
Cooley Distillery
Je to zdaleka nejmladší destilérka ze slavné trojice. Založil ji teprve v roce 1986 John Teeling, který koupil Ceimici Teo Distillery a přejmenoval ji na Cooley. Dnes patří do gigantické skupiny Pernod Ricard. Z její produkce je na našem trhu whiskey Tyrconnell a Kilbeggan.Stout
Typické irské pivo, které se v různých obměnách vyrábí i jinde na světě. Jde o tmavé, svrchně kvašené pivo odvozené od evropských porterů. Světlo světa spatřilo v roce 1759 v dublinském pivovaru Guinness. Tahle značka se stala doslova synonymem pro irské pivo a postupně dobyla svět. Hustá pěna, temná barva a hořká chuť praženého ječmene jsou nezaměnitelné symboly tohoto originálního, hutného piva. Pro srovnání je dobré ochutnat i stouty Beamish a Murphy´s , které už jsou u nás rovněž k dostání. V Irsku guinnessem dokonce zapíjejí i své skvělé ústřice. A zajímavých kombinací můžete v Irsku objevit víc. Ostatně můžete zkusit přidat pár kapek letité whiskey Jameson do "pravého" italského risotta s výhonky mladého chřestu a parmezánem. Rázem toto jídlo získá skutečně skvělé chuťové tóny.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Namíchejte si
Irish Coffee
4 cl whiskey Jameson
káva
napěněné mléko
2 lžičky třtinového cukru
Do sklenice dáme cukr, do jedné třetiny nalijeme whiskey, dvě třetiny naplníme tou nejkvalitnější kávou, promícháme a ozdobíme našlehaným mlékem.
Ri-Ra
4 cl whiskey Jameson
12,5 ml vanilkového sirupu
polovina citronu nakrájeného na malé kousky
2 lžičky vanilkového cukru
ledová drť
sklenice: Highball
rozmíchat a promíchat
Esquire
4 cl whiskey Jameson
4 rozpůlené plody kuimkvat
1 lžička hnědého cukru
12,5 ml citronové šťávy
25 ml pyré z plodu mučenky
12,5 ml likéru Mandarin
ledová drť
sklenice: Highball
rozmíchat a promíchat
Dublin Peach
4 cl whiskey Jameson
2 cl citronové šťávy
zástřik cukrovým sirupem
5 cl broskvového pyré
2 cl likéru Amaretto
2 cl Vanilla Schnapps
kostky ledu
sklenice: Tumbler
protřepat a ozdobit plátkem broskve
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist